Заявки за националните шампионати във Велико Търново

Велико Търново отново ще бъде домакин на национални шампионати по лека атлетика на 11-12 юни 2022-а.

Тази събота и неделя ще бъдат излъчени националните шампиони при мъжете и жените, както и при момичетата и момчетата под 16 години.

Сред заявените участници при големите са Атлетите на България за 2017-а – Тихомир Иванов (скок височина) и за 2015-а Габриела Петрова (троен скок), които се завръщат в състезателен ритъм след контузии. Световната шампионка за девойки на троен скок от 2018-а Александра Начева също вече е готова за състезания и ще се пробва на коронната си дисциплина.

Рекордьорите на България на копие – Марк Славов и на чук за юноши Валентин Андреев също са сред заявените атлети.

Зрителите на стадион „Ивайло“ ще видят и новите таланти в българската атлетика Пламена Миткова (скок дължина) и Божидар Саръбоюков (скок дължина), които вече имат нормативи за световното първенство за юноши под 20 години, което е в Кали, Колумбия в началото на август.

Новата ни рекордьорка на маратон Милица Мирчева също е в заявките на 1500 м и 5000 м, където за конкуренция ще има Ясна Петрова, която се завръща от САЩ специално за първенството с нови силни лични рекорди на 5000 м и 10 000 м, както и балканската шампионка на маратон от 2020-а Маринела Нинева.

Шампиони и рекордьори при юношите и мъжете като Георги Иванов (гюле), Никол Андонова (100 м и 100 м с препятствия), Георги Цонов (троен скок), Димитър Ташев (троен скок), Денис Димитров (100 м), Лиляна Георгиева (800 м и 1500 м), Силвия Георгиева (1500 м), Галина Николова (скок височина), Магдалена Христова (скок дължина) и др. ще се пробват в различни дисциплини.

Новата рекордьорка на 100 м с препятствия за девойки под 18 години Пламена Чакърова ще участва на 100 м и на скок дължина, където също показва силни резултати преди еврошампионата за тази възраст в Йерусалим, Израел.

Основните цели на топ атлетите са не само печелене на призови класирания, но покриване на нормативи за балканския шампионат за мъже и жени в Крайова, Румъния на 18-19 юни, както и за еврошампионата в Мюнхен, Германия и световното първенство в Юджийн, Орегон, САЩ.

Момичета и момчетата под 16 години също имат международна цел. Силните постижения на родените през 2007-а година ще могат да кандидатстват за участие в Европейския младежки олимпийски фестивал в Банска Бистрица, Словакия от 24 до 30 юли, където България ще бъде представена с 3 момичета и 3 момчета в атлетиката. Едан от най-силните атлетки на континета на 100 м е Радина Величкова, която доведе личния си рекорд до 11.91 преди няколко дни, а във Велико Търново ще бяга 100 м и 200 м.

Заявените атлети за мъже и жени може да намерите тук

Заявените момичетата и момчетата под 16 години са налични на този линк

Програмата за националния шампионат за мъже и жени, момичета и момчета под 16 години вижте тук

Share Button