Лъчезар Вълчев е номер 1 в Европа и в топ 3 на света

Най-силният резултат при българите на турнир „Младост“ в Русе на 7 май регистрира Лъчезар Вълчев (Лудогорец – Разград).

Дни преди да навърши 17 години Вълчев победи на троен скок с 15.05 (0.9) – резултат, с който оглави европейската ранглиста за годината в тази дисциплина при юношите под 18 години и се позиционира на трето място в света. Личният рекорд на Лъчезар на троен скок е 15.11 от зимата на 2022-а, с което той бе втори в световната ранглиста в зала.

Боян Хаджитодоров (Павел Павлов – Враца) зае второто място с 14.19 (1.1), Алекс Константин Йонут (Румъния) е трети с 13.50.

Марина Юсумбели (Румъния) също победи на троен скок при девойките с 12.37 (0.5) – втори резултат в Европа за тази възраст за сезона. Петя Бозукова (Ботев – Пловдив) се приземи на 12.27 в шестия си опит и така покри норматив за европейско първенство. С този метраж тя е четвърта на континента в началото месец май.

Третата позиция бе за Елена Аргирова (Сливен) с 11.80.

Призьорките на троен скок бяха наградени от кмета на община Русе Пенчо Милков

Емоционално състезание имаше на скок височина при девойките. Ирен Саръбоюкова (Хеброс – Харманли) водеше в надпреварата до 1.70, но направи два фаула на 1.73. Последният си опит Ирен прехвърлина 1.75, които преодоля от раз и победи Анастасия Бизган (Румъния) 1.73 и съотборничката си Стела Гешева – 1.70. След това Саръбоюкова атакува 1.81 – норматив за световно първенство за юноши и девойки под 20 години.

Ирен Саръбоюкова с треньора си Димитър Карамфилов

Постижението на Ирен – 1.75 е покрит норматив за европейското за юноши и девойки под 18 годинин и е четвърто на континента в тази възрастова група.

Пълните резултати виже на www.bfla.org

Share Button