Европейската атлетика прие украинска федерация в Мюнхен

Украинската атлетическа федерация направи емоционална презентация в заключителния ден на 164-ия съвет на Европейската атлетическа асоциация на 8 май в Мюнхен, Германия.

Съветът, ръководен от Добромир Карамаринов, трябваше да чуе презентацията през февруари, но руската военна инвазия в Украйна провали тази среща, която е по програмата „Федерации на фокус“.

В тази програма всички атлетически федерации се срещат с членовете на Съвета, за да представят работата и плановете си.

Първо искам да благодаря на президента на Европейската атлетика Добромир Карамаринов, Европейската атлетика и президентите на всички европейски атлетически федерации. На 24 февруари телефонът ми „прегря“ с позвънявания от всички, които искаха да помогнат и да изразят подкрепа.“ – каза Ефхен Пронин – действащият президент на украинската атлетика. – „Нашата първа реакция след нахлуването на Русия бе да спрем участието на всички ни атлети от международни състезания, но след като три дни имах разговори с всички клубове и ръководители на атлетиката в Украйна по Зуум решихме, че украинския флаг трябва да се развява, че украинския химн трябва да се чува по света. След това нашите атлети участваха на световното отборно първенство по спортно ходене, на световният шампионат в зала и на европейската купа по спортно ходене, и ние разбрахме, че сме взели правилното решение. Преместихме офисите си в безопасни райони на Украйна и вече можехме да работим, за да изпратим нашите атлети да се готвят в страни, където има мир. Сега имаме 250 атлети и членове на техните семейства в европейски страни. Благодаря на президента Карамаринов за подкрепата и моя екип за работата, която свършиха. Преди войната една от целите ни бе да подобрим клубната си система. Мисля, че можем да се заемем и изпълним тази задача.“ – допъни Пронин, който бе придружаван от вицепрезидентът на федерацията Олха Саладуха – бивша световна шампионка на троен скок и генералният секретар Йоланта Хропач.

Украинските атлети се състезаваха на международния турнир в Русе

Искам да изкажа възхищение от украинската атлетическа федерация за това, че се справят изключително успешно с предизвикателствата, за да поддържат нашия спорт жив, въпреки ужасните и трагични обстоятелства, които преживява тяхната страна.“ – коментира президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов. – „Никой от нас не предвиждаше, че когато тяхната презентация бе насрочена, че те ще бъдат с нас в Мюнхен в обстановка на война в страната им и с ужасни лишения, които тя породи. Убеден съм, че планирането и действията на украинската федерация, които дискутираха тук, и въпреки ограниченията, с които трябва да се борят, показват лидерство на най-високо ниво и ще дадат надежда и вдъхновение на всеки, които е близо до атлетиката, не само в Украйна, но и в Европа и в света, като демонстрират неукротимия дух и човешките ценности на нашия спорт. Европейската атлетика ще продължи да подкрепя украинските атлети и народа на Украйна, а тренировъчния лагер в България ще помогне на украинските атлети да продължат техните кариери и да се подготвят за летните състезания, което е само един малък принос от наша страна.“ – допълни Карамаринов.

В допълнение на сегашната помощ съвета на Европейската атлетика се ангажира да помогне за възстановяване на структурите на украинската атлетика след края на войната.

Share Button