Спортни журналисти и звезди уважиха паметта на Григор Христов – Гришата

Григор Христов-Гришата бе един от най-разпознаваемите лица в световните медийни среди в атлетиката в продължение на десетилетия.

Гришата посети над 1000 състезания по атлетика през живота си и написа стотици статии във вестник „Старт“, бе шеф на спортната редакция на Българската национална телевизия и издаде историческа книга посветена на 80-годишнината на българската атлетика „За „Царицата“ с признание и любов“.

Легендарният журналист присъства на последното си световно първенство в Москва 2013 (преди това бе набюбавал на живо всичките останали 12 първенства в периода 1983-2011). Христов почина през 2015-а година, а от 2016-а спортен клуб „Юниверсал“ и БФЛА организират турнир в негова памет.

Шестото издание на този мемориал се проведе на 4 май (рождения ден на Григор Христов) 2022-а година на централния стадион на национална спортна академия „Васил Левски“.

По традиция програмата на турнира започна с дисциплини за спортни журналисти и приятели на Гришата.

Победител на 100 м в тази категория бе Милен Цветанов (4+), който спринтира за 12.7 и изпревари с лекота Александър Лилов (Нова Телевизия) 13.3 и Пламен Славов (Блиц) 14.4.

В бягането на 800 м бившият спортен журналист от „Евроспорт“ Йордан Гинев донесе победа на „Диджитъл“ с 2:22.0, а Лилов и Славов отново бяха втори и трети с 2:26.9 и 2:46.3.

Цветанов взе още една победа на скок дължина от място с 2.66 срещу 2.61 на Лилов, а прес-аташето на БФЛА Пламен Вълков (Mач Телеграф) зае третата позиция с 2.25.

Бившите национални състезатели-олимпийци в хоризонталните скокове – Ивайло Русенов и Николай Атанасов-Джоко показаха завидна техника на гюле (4 кг) подкрепяни от техните възпитаници от „Локомотив – Пловдив“. Русенов спечели с 13.32 следван от Атанасов – 13.08. Милен Цветанов заслужи третото си призово класиране с 12.22.

В четирите дисциплини при жените първа Цветелина Кирилова – бивша елитна атлетка на 400 м, 400 м с препятствия и 800 м.

В състезанието се включиха и спортни журналисти като Николай Кръстев (списание Спринт), издателят на списание „Атлетика“ – Антон Бонов, авторът в www.atletikabg.com Боян Бойчев, Кирил Христов (sportal.bg), Рая Иванова (sportal.bg). Силвена Тодорова (Карнобатски глас) и Ай Ти директорът на БФЛА Румен Рангелов.

Зрители на надпреварите на журналистите бяха доайените на спортната журналистика Михаил Делев, Асен Минчев и Георги Банов.

Основната програма на турнира продължи със стартове на скок височина и скок дължина, а близо 100 млади атлети се включиха в стартове от веригата „А1 атлетика за младежи“ – част от състезанието.

Share Button