Президентът на Европейската атлетика посети украинските атлети в Стара Загора

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов и изпълнителният директор на организацията Кристиян Милц посетиха спортния лагер на украинските атлети, които се подготвят в България далеч от военния конфликт в родината им.

Карамаринов и Милц присъстваха на тренировъчна сесия на атлетите на стадион „Берое“ на 26 април (вторник).

Атлетите от източноеропейската страна тренират при отлични условия в Стара Загора, а лагерът, който се поема от Европейската атлетика се провежда под надслова „За приятелство и мир“ и е ще бъде до средата на август, когато е европейското първенство в Мюнхен.

Мисля, че беше наше задължение (на Европейската атлетика) да дадем нашия практически принос, за да помогнем на атлетите на една от нашие страни членки да преминат по-леко през ужасната ситуация, в която са поставени.“ – коментира Карамаринов. – „И когато странат им е нападната от друга страна ние трябва да помогнем на атлетите. Запитахме се „Как можем да помогнем?“ и единият пт начите е да им дадем възможност да се подготвят за отговорните летни състезания, включително и европейското първенство в Мюнхен. Спортните съоръжения в Стара Загора са много добри, както и хората в Стара Загора, и общината и местния атлетически клуб „Берое“ са готови да помогнат.“ – допълни Добромир Карамаринов.

Два дни след като Съветът на Европейската атлетика взе решение да помогне на украинските атлети ние намерихме прекрасните условия в Стара Загора и веднага докарахме украински атлети тук. – каза Милц – „Не беше лесно да ги транспортираме тук (общо 3 дни). Но сега през следващите четири месеца те ще бъдат тук на безопасно място до европейския шампионат в Мюнхен. След това ще видим какво ще стане. Някои ме попитаха „Колко ще инвестирате в този проект?“. Това не е важно, това е наше естествено задължение. Не можем да сложим цена на страданията на хората на Украйна породени от тази ужасна война.“ – допълни Милц.

Европейското първенство в Мюнхен ще бъде от 15 до 22 август, а последният шампионат на континента на открито бе през 2018-а година. Тогава украинските атлети спечелиха 7 медала, от които два златни.

Share Button