Национали откриват сезона в Шабла и Балчик в международна конкуренция

Атлетическият сезон на открито вече започна с мемориала „Цветанка Христова“ в София на 20 април, а след великденските празници следват турнирите в Шабла (30 април – събота) и Балчик (1 май – неделя).

Няколко от националните ни състезатели ще дебютират на тези състезания в североизточна България в предстоящия уикенд.

Михаела Петкова

Шестото издание на турнира „Коста Василев“ в Шабла предлага богата програма за всички възрастови групи в спринта, бяганията, скоковете и най-вече хвърлянията. Детската атлетика също е застъпена с бягане на 60 м 9-10 годишни и хвърляне на вортекс за момичета и момчетата на 11-13 години.

 Шампионката ни на копие Михаела Петкова ще бъде едно от големите имена на турнира. Именно в Шабла и Балчик Петкова постигна двата си лични рекорда в последните години 60.36 (Балчик 2020) и 58.60 (Шабла 2021).

Ето наредбата и програмата за турнира

Преслав Вълев

Юбилейното десето издание на турнира „Дионисополис“ е на 1 май и по традиция е посветено изцяло на хвърлянията.

Сребърният медалист на чук от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес 2018 и национален рекордьор за юноши Валентин Андреев отново ще се опита да подобри личния си рекорд с мъжкия уред с подкрепата на местната публика. Съотборникът му от „Черно море 2005“ Балчик Преслав Вълев е в челото на световната ранглиста на чук (5 кг) при юношите под 18 години. Той също ще гони силен резултат, който да му даде самочувствие за предстоящото европейско първенство за тази възраст в Йерусалим, Израел в началото на юли.

Микита Нестеренко

Михаела Петкова също ще се пробва и в морското градче, където премина границата от 60 м на копие през 2020-а.

В двата турнира ще има атлети от Румъния и Украйна.

Българският шампион на диск Диан Гемижев ще се срещне с високият 2.09 украинец Микита Нестеренко, който през 2021-а доведе личния си рекорд до 66.42. Сега 31-годишният Микита живее и тренира в Стара Загора. Исполинът все още държи световните рекорди на диск за юноши под 18 години (1.5 кг) – 77.50 м и под 20 години (1.75) – 70.13 м.

Пълната програма на турнира „Дионисополис“ вижте тук

Share Button