Световната шампионка Шанте Лоу се отказа от активна състезателна дейност

Една от най-успешните американски състезателки в скока на височина обяви, че напуска сектора.

Шанте Лоу стана световна шампионка в зала в скока на височина през 2012 година. Тя има участия в четири олимпийски игри, като през 2008 година в Пекин е бронзова медалистка.

Освен световната титла на закрито през 2012 година в Истанбул, Лоу има и бронзов медал от Доха 2010. Най-големият й успех на световни първенства на открито е през 2005 година в Хелзинки, където печели сребърния медал, като е изпреварена само от шведката Кайша Берквист.

Шанте Лоу има 12 национални титли на открито и закрито. Тя държи северноамериканските рекорди в скока на височина, които са 2.05 м на открито и 2.02 м на закрито.

Първото й голямо състезание са олимпийските игри в Атина през 2004 година. Тогава тя не успя да намери място във финала. Година по-късно обаче стигна до среброто на световното в Хелзинки с личен рекорд 2.00 м.

През 2007 година Лоу си взе почивка от атлетиката, за да роди дъщеря си Жасмин. През 2008 година отново бе в строя, за да спечели бронза на олимпийските игри в Пекин. Разбира се, с голяма доза късмет. Тогава тя завърши шеста с 1.99 м. Осем години по-късно при повторен анализ на допинг пробите три от атлетките преди нея бяха дисквалифицирани и така Лоу се окичи с бронзовия медал.

Един от най-добрите сезони на Шанте Лоу бе през 2010 година. Тогава тя стигна до бронза на световното на закрито в Доха. След това подобри американския рекорд на открито – първо 2.04, а след това и 2.05 м по време на шампионата на САЩ през юни. Това състезание ще се запомни и с нещо уникално: освен рекорда на скок височина, тя си направи лично и в скока на дължина – 6.90 м, при това в един и същи ден!

През април 2011 година Шанте Лоу даде живот на втората си дъщеря Аврора. Само два месеца по-късно атлетката отново бе в сектора и завърши на девето място на шампионата на САЩ с 1.78 м.

Оставаше още един американски рекорд – на закрито. През 2012 година на националния шампионат на САЩ в Албакърки тя постигна целта си: 2.02 м. Логично след това дойде и световната титла в зала от Истанбул 2012. На квалификациите на САЩ за олимпийските игри Лоу скочи 2.01 м и бе смятана за една от фаворитките за олимпийската титла. Но това не се случи. Американката завърши разочароващо отново на шесто място с 1.97 м, а седем години по-късно мръдна с едно място напред, след като една от медалистките бе дисквалифицирана след преразглеждане на допинг пробите.

През 2013-а Шанте стана майка на син – Марио. Той носи името на баща си Марио Лоу, който е състезател на троен скок, но без особени успехи.

Шанте Лоу се върна на пистата година по-късно, печелейки още една титла на САЩ. Тя завърши втора, но впоследствие победителката Иника МакПершон бе дисквалифицирана заради допинг. След това Лоу се класира на второ място на Континенталната купа в Маракеш, отстъпвайки единствено на голямата Мария Ласицкене (тогава все още състезаваща се под девическата фамилия Кучина).

През 2015 година американката спечели поредната си национални титли на открито и закрито, но на световното в Пекин по-късно не успя да се представи добре. Причината за по-слабите й резултати бяха грижите около втората й дъщеря, която страда от аутизъм.

През 2016 година Лоу се класира за поредните си четвърти олимпийски игри в Рио 2016, печелейки квалификациите на САЩ. Тя отиде в Рио с най-добър резултат за сезона 2.01 м, но там нещата не се развиха благоприятно за нея. Завърши с 1.97 м, като толкова имаха първите четири в класирането, но Лоу с по-лошите си опити остана извън медалите – четвърта (за наше щастие, тогава Мирела Демирева взе среброто).

Но участието на Лоу в Рио само по-себе си бе огромен успех. Само две жени са скачали на повече олимпийски игри: Дороти Одам и Сара Симеони.

Шанте Лоу продължи да тренира и да се състезава, като целта й бяха олимпийските игри в Токио, но през 2019 година бе диагностицирана с рак на гърдата и се подложи на продължително лечение. През 2021 година се върна към състезателна дейност, но не можа да се класира за Токио. И ето, че сега обяви оттеглянето си от големия спорт.

През последните години Шанте Лоу има голям успех като публичен оратор, изнасяйки мотивационни беседи за постоянството. „Да мога да взема медала си и да отида да говоря с деца и студенти – това беше повратна точка в моя живот, – казва тя. – Донесе ми много повече радост, отколкото дори получаването на медала.“

„Не се отказвайте да правите нещата по правилния начин, да преследвате целите си с почтеност и да намирате начин за преодоляване на всяко препятствие“, заявява 38-годишната Шанте Лоу, която освен майка на три деца, е завършила бакалавърска степен по икономика и финанси в Техническия университет в Джорджия и магистърска степен по математика в Западния губернаторски университет (WGU).

Share Button