БОК отчете една от най-силните и паметни години през новия век

Подкрепено бе предложението на федерациите за финансови буфери за преодоляване последствията от глобалните кризи

На днешното (19 април 2022) редовно Общо събрание членовете на Българския олимпийски комитет отчетоха една от най-силните и паметни години през новия век за българския спорт. В периода се състояха две олимпийски игри, а на летните в Токио миналото лято страната записа исторически връх.

След 13-годишна пауза отново светът слуша българския химн, а сънародниците ни имаха поводи за гордост с прекрасните успехи на 10-те медалистки: Ивет, Стойка, петте златните момичета, Антоанета, Тайбе и Евелина. Благодарим им от сърце – на тях, на треньорите, на щабовете във федерациите – и им желаем нови победи. На зимната олимпиада в Пекин представянето ни бе според възможностите. Нашият потенциал в белите спортове е ограничен и истинско чудо е, че имаме звезди като Алберт Попов, Радо Янков, Влади Зографски, Владо Илиев, Милена Тодорова и др. Всички те, в неравна конкуренция правят чудеса за да бъдат сред световния елит, сред представители на държави гиганти в зимните спортове. Искам да благодаря на всички от моя екип в БОК, на помощните звена, на цялата ни олимпийска общност за силната ангажираност и отдаденост на идеите на олимпизма.,“ каза президентът на БОК Стефка Костадинова в приветствието си към присъстващите.

Делегатите на Общото събрание на БОК приеха Отчета, който подробно анализира представянето ни в отделните спортове. Гласувани бяха също така счетоводен отчет, одит и доклад на Контролния съвет. Приети бяха Програмата на БОК за 2022 г. и бюджетът на БОК за 2022 г.

Председателят на БОК изтъкна изявената в разговор със Сергей Бубка съпричастност със страданията на украинския народ и готовност за помощ от страна на българското олимпийско семейство чрез осигуряване на подготвителни лагери за украински спортисти у нас. На организирания от БОК младежки олимпийски фестивал в Албена това лято са поканени и ще участват деца на украински бежанци. „Много жалко е, че и украинските, и руските, и беларуските спортисти са лишени от възможност за изяви на големи състезания. Дано всичко това скоро свърши,“ каза още Костадинова.

БОК подкрепи предложението на президентите на федерациите по самбо, хокей на трева и др., държавата да осигури специален финансов буфер за поемане разходите за участие на украински спортисти в организирани у нас първенства и лагери. БОК се ангажира да настоява за подобен буфер и за поемане непредвидени и трудно прогнозируеми разходи по доставяне на екипи и материално-техническо осигуряване за българските спортни институции следствие на глобални кризи.

Прието бе предложението на проф. Лозан Митев от НСА за активизиране работата на българските спортни федерации в българското училище. Работна среща с участието на БОК, МОН, ММС и НСА би спомогнала за тази високохуманна и практически ценна образователна мисия.

Share Button