Run Bulgaria: Победи за Украйна и България в Ямбол рън

Третият кръг от веригата състезания по бягания „Рън България“ 2022 се проведе в дъждовно, хладно и ветровито време в Ямбол на 17 април.

Лошото време не попречи на едни от най-добрите атлети в България да се съберат в лесопарк „Боровец“ в югоизточния град. Над 50 бегачи стартираха под дъжда на дистанция 7.44 км, а след това шест смесени щафети мериха сили на 4х2.8 км.

Победител при мъжете стана 19-годишният украинец Андрей Атаманюк, който се хвана с темпото на Йоло Николов, но в последната обиколка го атакува и триумфира с време 23:33 мин. Това бе втора победа за Украйна във веригата, след като през 2020-а Артьом Казбан спечели на маратона в Кюстендил.

Атаманюк се подготвя на тренировъчен лагер в Стара Загора, където в помощта на Европейската атлетика живеят и тренират 60 украински атлети и техните треньори, за да са далеч от военните действия в родината им.

Втори в „Ямбол рън“ 2022 е Йоло Николов, който завърши на 100 метра зад Атаманюк с 23:54, а трети е Сава Тодоров с 25:52.

Милица Мирчева

Милица Мирчева победи при жените миналогодишната шампионка на „Ямбол рън“ Маринела Нинева с 27:25 срещу 28:58. Трета е шампионката ни в бяганията на средни разстояния Лиляна Георгиева с 30:14.

Мирчева и Нинева участваха заедно с Йоло Николов и Георги Гергов в щафета под названието „Веселите шишарки“ и се наложиха без конкуренция с 33:50 над „Националите“ – 35:43 и „Златен шпайк“ 39:34.

Преди старта участниците поздравиха рожденичката Силвена Тодорова, която е част от екипа на „Рън България“, а тя взе участие в щафетата „Бургаска област“. Млади таланти на борбата в Ямбол и част от екипа на общината взеха участие в състезанието.

Награждаването на най-добрите бегачи извършиха кметът на община Ямбол Валентин Ревански и заместник-кметът Енчо Керязов.

Освен наградния фонд от 3500 лв най-бързите получиха фланелки „Найки“ и ваучери от „Спорт Депо“. Общинският съвет осигури награди с подаръци от фирмата за уникална спортна екипировка „Сайн“, а останалите партньори на „Рън България“ в Ямбол бяха „Нестле за Живей Активно“, Митвас, Поларис, Хавал и Банкя, както и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – Ямбол и Общински съвет за наркотични вещества – Ямбол.

Снимки: Павел Данев

Видео от състезанието вижте тук

Резултатите са налични тук

Share Button