Украински атлети живеят и тренират в Стара Загора

Европейската атлетика подпомогна на 60 украинските атлети със спортен лагер насочен към Европейското първенство в Мюнхен през това лято.

Военният конфликт в Украйна, породен от Русия, прогони милиони жители на източнотоевропейската държава, а сред тях бяха и много спортисти.

Лагерът, организиран от Европейската атлетика и Българска федерация лека атлетика, е в Стара Загора, където атлетите от националния отбо на Украйна живеят е под наслов „За приятелство и мир“.

Украинските атлети ще използват спортния комплект за атлетически клуб „Берое“, който включва атлетическа писта, полигон за хвърляния, покрита атлетическа писта и зала за силова подготовка. На 16 април екип на БФЛА монтира клетката за диск и чук на полигогона за хвърляния, а преди това представители на българската атлетическа федерация чакаха част от атлетите на румънско-уктраинската граница, където директно ги транспортираха към Стара Загора.

Физиотерапевти, доктори и украински готвач са на разположение на атлетите, треньорите и част от техните семейства в хотел „Зеления хълм“, където живеят украинските спортисти.

Целта на Европейската атлетика е даде максимално добри условия за подготовка на атлетите от Украйна в тези тежки за тях времена.

Президентът на Европейската атлетика Добромир Карамаринов коментира ситуацията в Стара Загора: „Първо и най-важно ние сме доволни, че можем да предложим на украинските атлети и техните семейства сигурност и спокойствие по време на този конфликт, както и отлични спортни съоръжения, за да продължат кариерите си в тези мрачни и тежки времена. За съжаление конфликтът в Украйна няма изгледи да свърши бързо, но се надяваме чрез условията, които предоставяме на украинските атлети да подпомогнем подготовката им за международни състезания през лятото и те да достигнат върхова спортна форма на европейското първенство в Мюнхен. Искам да благодарим и на другите европейски атлетически федерации, които подкрепиха украински атлети.

Ръководството на Украинската атлетическа федерация благодари на Европейската атлетика и Българска федерация лека атлетика.

Украинските атлети бяха приветствани и от Емилия Драгиева – член на управителния съвет на атлетически клуб „Берое“ и бронзова медалистка от световно първенство в зала на скок височина. „В момента в Украйна не може да се тренира.“ – каза Драгиева. – „Така, че ние подаваме ръка на ураинските атлети и ще се постараем да им осигурим най-добрите условия за тренировка.“

Стара Загора бе домакин на няколко големи атлетически състезания в последните години – Европейско отборно първенство – втора лига през 2015-а и 2021-а, Балкански шампионати за мъже и жени през 2013-а и 2018-а.

Share Button