Снимка на деня: Стефка Костадинова и Емилия Драгиева на почетната стълбичка в Индианаполис

Успехите на най-добрата българска атлетка за всички времена Стефка Костадинова са безбройни, но един от ярките сред тях е световната титла в зала в Индианаполис, САЩ.

На 8 март 1987-а година в огромната зала „Хужиър доум“ се провежда финалът на скок височина за жени, където българският триумф е пълен.

Стефка Костадинова печели световната титла с 2.05 м – нов световен рекорд в зала пред Сузане Байер (ГДР) – 2.02 – национален рекорд на Германската демократична република и още една българка Емилия Драгиева, която преодолява за първи път в кариерата си 2.00 – нов личен рекорд. За първи път в историята трите медалистки са с резултат 2 метра и повече и за първи път в историята жена скача 2.00 и това е достатъчно едва за бронз.

Десетки хиляди американци в залата спират да дъвчат дъвките си и се изправят на крака, за да чуят българския химн.

Няколко месеца по-късно на 30 август в Рим, Италия Костадинова става световната шампионка на открито със световен рекорд неподобрен и до ден днешен – 2.09 м.

Успехите на Стефка Костадинова на шампионати в зала не свършват в Индианаполис. Тя печели световни титли в зала точно с резултат – 2.02 в Будапеща (1989), Торонто (1993) и Париж (1997). Столицата на Франция е сцена и на първото пробно световно първенство в зала наречено – Световни игри в зала през януари 1985-а, където само на 19 години Стефка печели първото място с 1.97.

Днес Стефка Костадинова е президент на Българския олимпийски комитет, а Емилия Драгиева управлява един от най-големите атлетически клубове у нас – „Берое“ – Стара Загора.

Снимка: архив вестник „Старт“

Share Button