Алисън Филикс се отказва през 2022-а година

Най-успешната атлетка в историята на олимпийските игри Алисън Филикс обяви, че се оттегля от пистата след края на летния атлетически сезон на  2022-а година.

36-годишната американка има 11 медала от олимпийски игри, а седем от тях са златни.

„Като малка ми казваха „Пилешките крака“ и никога в най-смелите си мечти не вярвах, че мога да постигна такава кариера.“ – сподели Филикс в профила си в Инстаграм, който има 1.1 милиона последователи. – „Безкрайно съм благодарна на този спорт, който промени живота ми. Дадох всичко от себе, за да бягам добре и не съм сигурна дали мога да дам още. Искама да кажа довиждане и да благодаря на спорта и хората, които ми помагаха с това което мога най-добре – едно последно бягане. Този сезон няма да се състезавам срещу времето, а ще го направя за удоволствие. Ако ме на пистата тази година се надявам да споделим заедно един момент, един спомен и благодарност към Вас.“ – се обръща към феновете си Алисън.

През олимпийската си кариера Алисън спечели четири златни медала на 4х400 м, два на 4х100 м и един на 200 м, в жестока конкуренция на карибските спринтьорки, африканки, европейки, а много често и с българката Ивет Лалова-Колио.

През ноември 2018 Филикс роди дъщеричка Камрин, а след по-малко от година спечели два златни медала на световното първенство в Доха 2019 на щафетите 4х100 м и 4х400 м, и стана най-титулованата атлетка в историята и на световните шампионати на открито.

Филикс имаше конфликт с основния си спонсор „Найки“, след като комнпанията за спортна екипировка решеи да намали със 70% договора си, след като тя забременя. По-късно „Найки“ отмениха решението си и отново се върнаха към първоначалния договор за спонсорство.

Share Button