Хвърлячите без конкуренция от Русия и Беларус

Военният конфликт в Украйна размести конкуренцията при най-добрите атлети в дисциплините по хвърляния.

Атлети на Русия и Беларус (съюзник на Русия във военните действия в Украйна) няма да участват в международни атлетически състезания. Така в началото на сезонът на открито някои от дисциплините, най-вече в хвърлянията, се отварят за конкуренцията извън тези две държави.

Към 10 април ранглистите на диск  и чук за жени се водят съответно от американките Валъри Алмън – 71.46 и Брук Андерсън – 77.26, а световната шампионка на гюле в зала от Белград 2022 Ауриол Донгмо (Португалия) е номер едно в тази дисциплина с 19.68.

В копието обаче Татсяна Халадович от Беларус е начело с 65.70 от 8 февруари в Минск. Халадивич няма да може да участва нито на светоното първенство в Орегон, нито на еврошампионата в Мюнхен.

Аляксей Каткавец от Беларус е водач на световната ранглиста на копие при мъжете с 87.53 от същото състезание в Минск.

На чук мъже положението е подобно. Валери Пронкин от Русия (вицешанпион от световния шампионат в Лондон 2017) си направи личен рекорд с 81.12 на 13 февруари в Сочи, има стаут на неутрален атлет, но на 24 феаруари започна войната с Украйна и той няма да може да покаже възможностите си на големите форуми. Сънародникът му Андрей Романов е втори в ранглиста със 79.99 от същото състезание, а Юри Василчанка от Беларус четвърти със 78.17.

В дисциплините гюле и диск мъже начело на ранглисти на открито са европейски атлети. Олимпийският шампион на диск Даниел Стол (Швеция) метна уреда на 67.62 в зала нестандартната зала в Ваксьо през февруари, а на 7 април вече утвърди превъзходството си с 69.11 на състезание в САЩ.

Двама италианци държат най-силните резултати на гюле на открито от Европейската купа по хвърляния в Лейрия, Португалия – Зейн Уейр с 21.99 и Ник Понцио с 21.83. На това състезание забраната за участие на Русия и Беларус вече важеше, а бойките действия на руските войски в Украйна вече бяха в разгара си.

Share Button