Run Bulgaria: Николай Първанов и Денислава Борисова са победители в Дупница рън 2022

Вторият кръг от веригата „Рън България“ за 2022-а година се проведе на 2 април (събота) в град Дупница.

Силният вятър не спря националните състезатели Николай Първанов (Джордан Благоевград) и Денислава Борисова (Шумен) да триумфират по трудното трасе в полите на най-висока планина на Балканския полуостров Рила.

Първанов бягаше с Иван Андреев (Митко Ценов Рънинг тийм – Мездра) през по-голямата част от 8-километровата дистанция, но в последниия километър се откъсна и финишира за 27:41. Андреев завърши втори за 27:53, а многократният шампион на България на 800 м Алекс Василев (Локомотив Русе) е трети с 29:06 при дебюта му в състезание от „Рън България“ извън пистовите му изяви на 1 миля през 2021-а година.

Денислава Борисова дебютира в „Рън България“

Дебют в „Рън България“ направи шампионката на жените – Денислава Борисова, която победи с 27 секунди втората 14-годишната Рамона Николова (Младост 2012 Благоевград) 34:59. Третото място заслужи Анастасия Пейчева (Джордан Благоевград) с 35:59.  

Победителката Борисова представи България на 3000 м стипълчейз на Европейското отборно първенство в Стара Загора през 2021-а, а след финала заяви, че основната й цел за 2022-а е добро класиране в средните дистанции на писта.

Бягането в Дупница се провежда в полите на Рила планина

Част от традиционната програма на пробега бе бягането на 1 миля (1.6 км) на деца от цялата страна. Над 50 подраставащи атлети и любители стартираха в тази дистанция. Победител при момчетата бе Александър Джаров (Милка Михайлова Перник), а първи при момичетата бе Виктория Петрова (Рилски атлет Самоков).

Плодащ „Свобода“ в Дупница, където бе старт-финала на пробега, за 1 час стана и арена на състезание по Детска атлетика, с участието на 40 деца, който получиха грамоти и подаръци от Българска федерация лека атлетика.

Всички участници – деца, родители, треньори атлети и любители, които бяха над 150, подкрепиха и инициативата „Нестле за Живей Активно“, един от основните партньори на „Рън България“.  Останалите партньори на движението, което има за цел да насърчи интереса към бягането, леката атлетика и активния и здравословен начин на живот са Хавал, Поларис, Митвас и Спорт Депо.

Най-добрите бегачи в Дупница рън 2022

Всички резултати в дългата дистанция вижте тук

Следващият старт от „Рън България“ ще бъде в Ямбол на 17 април (неделя), а регистрацията е отворена на www.runbulgaria.org

Снимки: Антон Узунов и Десислава Комарова

Николай Първанов (228), Иван Андреев (246) и Алекс Василев (226)
Share Button