Run Bulgaria: Стоян Владков и Милица Мирчева са шампиони в „Луковит рън“ 2022

Повечето от най-добрите български атлети в бяганията на дълги разстояния си дадоха среща в петото издание на „Луковит рън“ на 27 март 2022-а година.

Слънчевото и прохладно време дадоха предпоставка за атака на рекордите на традиционното трасе 8.8 км със старт от центъра на град Луковит и финал до пещера Проходна.

В първите километри фаворитите Йоло Николов (Атлет Мездра), Стоян Владков (Локомотив Дряново) и Митко Ценов (Митко Ценов Рънинг Тийм Мездра) бягаха заедно, но постепенно Владков и Николов се откъснаха. Двамата бягаха заедно до финала и в последните метри със силен финален спринт Стоян надбяга Йоло. Ценов завърши трети на 400 метра след победителите, а шампионът на България на маратон Мирослав Спасов е четвърти.

Владков записа 29:08 и остана близо до рекорда на трасето на Митко Ценов от 2019-а (28:54).

Милица Мирчева (Атлет – Мездра) триумфира при жените и постави рекорд на трасето от 31:47, като само пет мъже бягаха по-бързо от нея.

Шесткратната победителка в стартовете на „Рън България“ през 2021а- Маринела Нинева (Локомотив – Дряново), която победи тук през 2021-а бе втора с 35:29 и завърши с повече от 1 километър след Мирчева. Третото място бе за Бюлсерин Сюлейман (Нови Пазар), която завърши за 36:15.

В класирането на атлетите от Луковит, което се провежда всяка година, начело бе 14-годишната Мириам Иванова с 45:04. При мъжете бившият национал Георги Георгиев спечели без проблеми в местната конкуренция.

Миналогодишният победител Исмаил Сенанджи (Уганда) не бяга поради здравословни проблеми, но се включи активно в организацията като караше водещия автомобил – пикапа Стийд на Грейт Уол.

След старта на дългата дистанция на площада в Луковит имаше старт на 800 м за деца и родители. Това надбягване бе спечелено от Явора Кръстева (София) и Петър Трифонов (Луковит).

Призьорите бяха наградени в пещера Проходна от заместник-кмета на община Луковит Георги Георгиев и Антон Бонов от БФЛА.

Това бе и първото състезание от веригата за 2022-а, а Нестле и инициативата им „Живей активно“ са основни партньори на „Рън България“, както и Митвас, Поларис, Хавал и Спорт Депо.

Пълните резултати от дългата дистанция на Луковит рън 2022 вижте тук

Снимки: Десислава Комарова и Антон Узунов

Share Button