Run Bulgaria: Стартът на петия сезон е в Луковит

Петото издание на веригата „Рън България“ ще стартира на 27 март (неделя) в Луковит, градът с най-много състезания по бягания в последните години.

Програмата на състезанието започва още на 25 март (петък), когато в община Луковит ще се проведе церемония по награждаване на най-добрите бегачи в България през 2021-а година, представяне на всички домакини за 2022-а, партньорите на веригата, както и различни инициативи за популяризирането на бягането и атлетиката, които ще се провеждат заедно със състезанията.

На церемонията се очакват едни от най-силните бегачи в България като Йоло Николов, Милица Мирчева, Митко Ценов, Исмаил Сенанджи, Надежда Ангелова, Християн Стоянов и др.

В следобедните часове на 25-и март десетки деца от Луковит ще участват в състезание по „Детска атлетика“ на площада в Луковит, с по-късно част от тях ще тренират с най-добрите бегачи на България на Градския стадион.

Денят 26 март (събота) ще бъде посветен на регистрация и открита тренировка по трасето на Луковит рън, а основната част на състезанието ще бъде на 27 март (неделя) от 10:00 часа със старт пред община Луковит и финал пред природния феномен „Божиите очи“ в пещера „Проходна“, където ще бъде и церемонията по награждаване на най-добрите в пробега.

ЗА ЛУКОВИТ И АТЛЕТИКАТА

Град Луковит е с население около 10 000 души и е разположен на двата бряга на река Златна Панега. Цялата община Луковит се намира в преходен район между Дунавската равнина и Предбалкана. През територията ѝ минават три реки: река Искър, река Вит и река Златна Панега. Един от най-луксозните хотели в България „Дипломат плаза“ също е в центъра на града, който е изцяло реновиран.

Първият атлетически клуб регистриран по новите закони на България, след промените през 1990-а година, е „Атлетик 90“ – Луковит.

Местният атлетически клуб съместно с общината и Българска федерация лека атлетика организира няколко състезания по бягания повече от 30 години като традиционите крос кънтри „Луковитски моми“ и турнир на писта „Веселин Даскалов“. През 2018-а година бе положено началото и на „Луковит рън“ – шосеен пробег отворен за професинални бегачи и любители. Финалът и награждаването на „Луковит рън“ е в пещера „Проходна“.

В града няколко пъти се провеждат семинари и занимания по „Детска атлетика“, а Българска федерация лека атлетика организира и общото си събрание там преди няколко години.

През 2020-а година в града се проведоха четири големи състезания по бягания, което е абсолютен рекорд за град с размерите на Луковит. Събитията събраха стотици бегачи от цялата страна и чужбина на „Луковит рън“, турнир по бягания на писта „Веселин Даскалов“, крос кънтри „Луковитски моми“ и национален шампионат по крос кънтри.

Десетки от атлетите на клуба са били членове на националния отбор по лека атлетика във всички възрастови групи, а някои от тях са подобрявали и национални рекорди и завоювали медали от балкански шампионати.

КАЛЕНДАР НА СЪСТЕЗАНИЯТА ОТ РЪН БЪЛГАРИЯ 2022

1.       Луковит – 27 март (неделя)

2.       Дупница – 2 април (събота)

3.       Ямбол – 17 април (неделя)

4.       Видин – 15 май (неделя)

5.       Поморие – 22 май (неделя) – НОВА ДАТА

6.       Бистрица – 24 май (вторник) – НОВА ДАТА

––––––––––––––––––––––––-

7.       Габрово – 26 август (петък)

8.       Пазарджик – 8 септември (четвъртък)

9.       КЮСТЕНДИЛ – 18 септември (неделя)

10.     Студентски град рън – 22 септември (четвъртък)

11.     Перник – 2 октомври (неделя)

12.     Нови Пазар – 12 октомври (сряда)

13.      Дряново – 16 октомври (неделя)

Регистрация на www.runbulgaria.org

Share Button