Белград 2022: Ямайка и Белгия са победители на щафетите

Последните бегови дисциплини на световното първенство в зала „Старк арена“ в Белград на 20 март бяха щафетите 4х400 м при мъжете и жените.

Мъжките квартети бяха съставени само от европейски отбори, след като в сериите последният пост на САЩ Айзая Харис се контузи, но все пак пренесе палката до финала с 3:09.11. Така американците завършиха със седмо време в подборните бягания, което не им даде възможност да участват на финала.

Опитният състав на Белгия – Джулиен Ватрин, Дилан Борле, Александър Доом и Кевин Борле измъкнаха победата от Испания със силни финални метри с 3:06.52 срещу 3:06.82.

Спряганите за фаворити представители на Нидерландия взеха бронзовите отличия с 3:06.90.

Във финала на щафетите при жените четири европейски отбора (Холандия, Полша, Великобритания и Белгия) се изправиха срещу САЩ и Ямайка.

Надмощието на четворката на Ямайка бе видимо, но в последните метри се получи драма. Ямайките (Джунел Бромфилд, Джанив Ръсел, Ронейша Макгрегор и Стефани Макферсън) удъжаха първото място с 3:28.40.

Вицешампионката на 400 м Фемке Бол бе на четвърта позиция, но в последните 50 метра се пребори за сребърните медали на Нидерландия с 3:28.57, а полякините останаха с бронз само на 0.02 секунди – 3:28.59.

На косъм от медалите останаха американките с 3:28.63.

Минута след финала на жените Арманд Дупландис подобри световния рекорд на овчарски скок, с което сложи край на състезателната програма на първенството.

Етиопия оглави класирането по медали с 4 златни, 3 сребърни и 2 бронзови метални къса пред САЩ (3-7-9) и Белгия (2-0-0).

32 страни имаха представители на почетната стълбичка, а 56 имаха класиране в осмицата. Сред тях бе и България с осмото място на Мирела Демирева в скока на височина.

Share Button