Белград 2022: Четири медала в скока на височина

Четири медала бяха разпределени в три континента след финала на скок височина при мъжете на световния шампионат в зала в Белград на 20 март.

Водачът в световната ранглиста за годината Сангхионг Ву (Южна Корея) единствен преодоля 2.34 и спечели първата голяма титла в кариерата си.

Критичният момента за корееца бе на кота 2.31 – височина, която той превзе от трети опит.

25-годишният азиатец покори 2.34 в първия си опит. Това не бе по силите на останалите четирима в сектора, които вече имаха 2.31 – Лойх Гаш (Швейцария), Хамиш Кер (Нова Зеландия), олимпийският шампион Джанмарко Тамбери (Италия) и Тиаго Моура (Бразилия). Броят на неуспешните опити разпредели и останалите медали: сребро за Гаш и две бронзови отличия за Кер и Тамбери.

Бразилецът Муора остана извън почетната стълбичка, но постижението му бе рекорд на Южна Америка в зала. Кер също постави рекорд на Нова Зеландия с 2.31.

Останал сам в сектора Ву направи два неуспешни скока на 2.37, което щеше да бъде негов личен рекорд, но се отказа от трети опит и започна да празнува. Новият номер едно в сектора на скок височина бе четвърти на олимпийските игри в Токио 2020 преди няколко месеца.

Олимпийският шампион Тамбери, който винаги намира начин да съсредоточи вниманието върху себе си, излезе с маска с цветовете на Украйна и имаше надпис на ръката с имената на своите украински конкуренти в сектора Богдан Бондаренко и Андрий Проценко. Те отсъстват от състезанието поради войната, която се води в страната им след нахлуването на руската армия на 24 февруари.

Пълните резултати от скока на височина при мъжете вижте тук

Снимки и колаж: Световна атлетика

Share Button