Япония, Швеция и Еквадор с първи места в Мускат

Световното отборно първенство по спортно ходене се проведе в столицата на Оман – Мускат на 4-5 март.

След доминацията на представителите на Китай в първия ден на състезанието, във втория ден в трите старта видяхме победители от различни държави.

Тотално превъзходство за Япония в спортното ходене на 20 км, където Тошиказу Яманиши спечели с 1:22:52 ч, а неговият сънародник Коки Икеда завърши втори с 1:23:29 ч. На трето място се класира представителят на Кения Самуел Гатимба с 1:23:52 ч. Това обаче не донесе отборната титла за Япония, която отстъпи с една точка на Еквадор, а Китай е трети.

На 35 километра при жените победата грабна представителката на еквадорката Гленда Мореджон при своя дебют на тази дистанция. Тя се наложи с 2:48:33 ч и бе в основата на отборната победа за Еквадор. Китайката Ли Маокуо се окичи със среброто с 2:50:26 ч. На трето място завърши представителката на Полша Катаржина Здзебло с 2:51:48 ч. В отборната надпревара след Еквадор завърши тимът на Испания, пред Китай.

На 35 клометра при мъжете Персеус Карлстрьом от Швеция показа скандинавски дух и съвсем в духа на древните викинги (дори със шлем в последния километър) спечели с 2:36:14 ч. Двама испанци допълниха почетната стълбичка. Алваро Мартин е втори с 2:36:54 ч, а Мигел Анхел Лопес е трети с 2:37:27 ч. В отборната надпревара обаче именно Испания заслужи титлата, следвана от Китай и Германия.

Share Button