МОК поиска от Сергей Бубка да координира хуманитарната помощ за Украйна

Международният олимпийски комитет (МОК) поиска от легендата Сергей Бубка да координира хуманитарната помощ, планирана за родната му страна след нахлуването на Русия, съобщава ДПА.

МОК създаде фонд за солидарност за Украйна, но президентът Томас Бах каза в писмо до Олимпийското движение, че „където е възможно, трябва да увеличим вече предоставената помощ, но също така да гарантираме, че тя е координирана по ефективен начин„.

Заради това МОК „спешно поиска“ от президента на Олимпийския комитет на Украйна и бивш световен рекордьор на овчарски скок Сергей Бубка „да пристигне незабавно в Лозана, за да координира всички елементи на хуманитарната помощ за украинската олимпийска общност.

„С подкрепата на Олимпийска солидарност в Лозана и неговия екип в НОК в Украйна, г-н Бубка ще ръководи разпределението на помощта към украинската общност и спортното движение. За да улесним тази задача ще започнем да събираме информация за местонахождението на тези членове на украинската олимпийска общност, както и за текущите инициативи и подкрепа„, каза Бах.

Организацията на обединените нации заяви, че повече от 1 милион души в Украйна, главно жени и деца, са били „принудително изселени от домовете си“ от началото на инвазията преди седмица, добави Бах.

В дългосрочен план Olympic Refuge Foundation е в добра позиция да отговори на предстоящите въздействия, които този въоръжен конфликт ще окаже върху благосъстоянието на украинския народ и техните приемни общности“, заключи президентът на МОК.

sportal.bg

Share Button