Европейската атлетика подкрепи санкциите към Беларус и Русия

Европейската атлетика потвърди решението си за санкции към атлетическите федерации на Беларус и Русия.

Решението взето от Съвета на Европейската атлетика вечерта на 1 март подкрепя позицията на Световната атлетика.

Санкциите засягат всички атлети и официални лица от Беларус и Русия със забрана да участват на международни състезания организирани от Европейската атлетика. Решението влиза в сила веднага за неопределено време. В това число са включени и атлетите от Русия, които имат неутрален статут, тъй като руската атлетическа федерация не действа извън границите на Русия от 2015-а година, когато бе суспендирана за груби допинг нарушения.

Следващите големи атлетически събития под шапката на Европейската атлетика са Европейската купа по хвърляния – Лейрия, Португалия (12-13 март), Европейската купа на 10 000 м – Пасе, Франция (28 май), Европейско първенство по офроуд (планинско бягане) – Ла Палма, Испания (1-3 юли) и Европейско първенство за юноши и девойки под 18 години – Йерусалиом, Израел (3-7 юли). Най-голямото състезание в спортния календар на Европейската атлетика за 2022-а е Европейският шампионат за мъже и жени в Мюнхен, Германия (15-21 август).

Следващият съвет на Европейската атлетика ще бъде на 6-8 май в Мюнхен, а там ще се обсъжда и замрзяване на членството на Беларуската атлетическа федерация.

Европейската атлетика подкрепя на 100 процента Световната атлетика и всички други международни спортни федерации, за да изрази възмущението си от военната инвазия на Русия в Украйна.“ – сподели Добромир Карамаринов – президент на Европейската атлетика. – „Трагичните сцени на война и разрушения, на които сме свидетели всекидневно по телевизията и социалните медии нямат място в модерна днешна Европа и още по-малко в света на спорта. Колкото по-бързо се стигне до примирие и решаване на проблема с тази ужасна война, толкова по-добре за всички въвлечени в нея.

Share Button