Световната атлетика спря атлетите от Беларус и Русия от участие в международни състезания

Съветът на Световната атлетика обяви санкции за атлети, треньори и официални лица от Беларус и Русия считано от 1 март.

Всички свързани с атлетиката в тези две страни няма да имат право да участват на международни състезания, заради военната инвазия срещу Украйна, която предприе Русия подпомагана от Беларус.

Руската атлетическа федерация е под забрана от 2015-а година, след грандиозни допинг скандали и обвинения в корупция, но част от руските топ атлети имаха право да се състезават като независими спортисти. Сега този статут им е отнет за неопределено време. Беларуските атлети също нямат да могат да участват на международни състезания от 1 март, а Световната атлетика обяви, че беларуската атлетическа федерация също няма да извършва международна дейност на заседание на Съвета, който е на 9-10 март.

Новите санкции означават, че всички атлети и официални лица акредитирани за Световният отборен шампионат по спортно ходене в Мускат, Оман (4-5 март) и Световното първенство в зала в Белград, Сърбия (18-20 март) няма да участват в тези две състезания, а акредитациите им вече са анулирани.

Светът е ужасен от това, което направи Русия, подпомагана от Беларус. – заяви лорд Себастиян Коу – президент на Световната атлетика. – „Световните лидери искаха да избегнат тази инвазия чрез дипломация, но това не попречи на Русия да нахлуе в Украйна. Безпрецедентните санкции, които са наложени на Русия и Беларус от различни страни и големи компании по целия свят са единствения мирен начин да откажат Русия от сегашните й намерения и да възстановят мира.“

Снимки: Световно първенство в Москва 2013 – Илиян Телкеджиев

Share Button