Почетоха Иванка Христова в зала „Асикс арена“ и Бояна

Първата олимпийска шампионка на България Иванка Христова почина на 24 февруари на 80-годишна възраст в София.

Христова спечели олимпийската титла на гюле на игрите в Монреал 1976, а в кариерата си има още един бронзов медал от олимпийски игри (Мюнхен 1972) и общо 4 участия в най-големия спортен форум на планетата.

В кариерата си тя има десетки национални рекорди, два световни рекорда, медали и титли от европейски шампионати и стотици участия в националния отбор на България.

Паметта на Христова бе почетена с едноминутно мълчание в първия ден (26 февруари) на националния шампионат в зала, когато стотици атлети, треньори, съдии, журналисти и длъжностни лица станаха на крака в зала „Асиск арена“ (бивша „Фестивална“), където Христова се бе състезавала десетки пъти през 70-те години на миналия век.

Ден по-късно (27 февруари) на централните гробища в софийския квартал Бояна, където Христова живееше от години, се събраха десетки личности от елита на българския спорт, за да отдадат последна почит на голямата шампионка.

Сред присъстващите на поклонението бяха двукратната олимпийска медалистка и световна рекордьорка в скока на височина Йорданка Благоева, многократната рекордьорка на скок дължина и вицешампионка от олимпийски игри Диана Йоргова, двукратната олимпийската финалистка на 800 м и световна рекордьорка Светла Златева, бившият рекордьор на България на високите препятствия Пламен Кръстев, професорите от НСА „Васил Левски“ – Стефан Стойков, Апостол Славчев и Марин Гъдев, носителката на три медала от олимпийски игри в каяка Ваня Гешева и още много приятели, близки и хора имали щастието да познават тази забележителна дама на българския спорт.

Share Button