Великобритания загуби сребърните олимпийски медали от Токио от мъжката щафета на 4 по 100 метра

Великобритания беше лишена от сребърните медали на 4 по 100 метра от мъжката щафета на Олимпийските игри в Токио през миналото лято заради положителната допинг проба на Чиджинду Уджа. Британският квартет завърши на втора позиция след шампионите от Италия. 

Уджа даде положителна допинг проба за остарин и S-23 на 6 август. 

27-годишният спринтьор коментира, че никога не е употребявал забранена субстанция и, че “ще съжалява до края на живота си” за тази ситуация.  

Останалите трима в щафетата на Великобритания на 4 по 100 метра в Токио бяха Зарнел Хюз, Ричард Килти и Нетанийл Мичъл-Блек. 

Бих искал да се извиня на съотборниците си, техните семейства и хората, които ги подкрепят. Съжалявам за ситуацията, която струва на моите съотборници медалите, за които те работиха здраво толкова дълго”, сподели Уджа.  

Бих искал също да се извиня на Британската атлетика и отбора на Великобритания. Британската атлетика е подкрепяла атлетите от щафетите от години и това беше трудно за всички, замесени в тази програма”, добави той.  

Sportal.bg

Как се разви битката на 4х100 м в Токио? (от списание „Атлетика“ брой 124)

Квартет „Адзури“ поднесе най-голямата изненада в Токио

            Кой някога някъде е вярвал, че срещу званието „олимпийски шампион“ в щафетата на 4х100 м при мъжете ще стои името на Италия? Най-вероятно и 60-те милиона на Апенините не са си го помисляли. Те едва бяха се съвзели от великата радост техен човек – Марсел Джейкъбс, да е най-бързият мъж на планетата и понесоха нов щастлив удар. Всичко това обаче не стана без чужда помощ. На първо място американците – не, този път не изпуснаха щафетната палка, просто бяха безпомощни. Завършиха предпоследни, шести в серията си, на 2 стотни от Гана, която намери място във финала и ден по-късно понесоха унищожителна критика от легендата Карл Люис, който ги определи като „пълен срам“.

На финала ямайците не приличаха на себе си, а канадците показаха, че въпреки присъствието на олимпийски шампион в състава, амбициите им не са пораснали до повече от бронз. На финалната права Нетаниъл Митчъл-Блейк прие с лека преднина за британците, която се опита да увеличи в първата част на четвъртия пост. Не така обаче мислеше Филипо Торту, който застигна Митчъл-Блейк и го изпревари буквално в последните 10 метра. Така с национален рекорд 37.50 Италия се окичи с първо олимпийско злато в щафетите, като Лоренцо Пата, Марсел Джейкъбс, Есаоса Десалу и Филипо Торту изпревариха само със стотна щафетата на Великобритания. Дни по-късно стана ясно, че британците могат да загубят среброто, заради допинг-прегрешение на Си Джей Уджа. Разследването все още продължава към края на 2021-а.

Резултати:

1.         Италия /Лоренцо Пата, Марсел Джейкъбс, Есаоса Десалу, Филипо Торту/                                                                                                                                      37.50 сек

2.         Великобритания /Чиджинду Уджа, Зарнъл Хюз, Ричард Килти, Нетаниъл Митчъл-Блейк/                                                                                                        37.51 декласирана

3.         Канада /Аарън Браун, Джером Блейк, Брендън Родни, Андре де Грас/                                                                                                                                 37.70

4.         Китай /Тан Синцян, Сие Жение, Су Бинтян, Уу Жицян/                                   37.79 сек

5.         Ямайка /Джавоун Минзи, Джулиан Форте, Йохан Блейк, Облик Севил/  37.84

6.         Германия /Юлиан Ройс, Джошуа Хартман, Денис Алмаз, Лукас Анса-Пепра/ 38.12

Япония – не завършва

Гана – декласирана

Евгени Николов

Share Button