На този ден в атлетиката – Ива Пранджева става на 50 години

Една от най-силните атлетки в хоризонталните скокове за всички времена Ива Пранджева навършва 50 години на 15 февруари 2022-а.

Успехите на пловдивчанката в периода 1990 – 2000 са впечатляващи във всички големи първенства, в които участва.

Тя е световна шампионка за девойки на скок дължина в родния Пловдив през 1990-а. Печели европейската титла в зала през 1996-а година в Гьотеборг, Швеция. Участва във финала на световното първенство в същия град през 1995-а, където постига 15.18 за сребърния медал, а победителката Инеса Кравец (Украйна) поставя световен рекорд – 15.50.

Ива Пранджева достига до успех непознат сред българските атлети на световни първенства на шампионата в зала в Маебаши, Япония. Дори най-великите български атлети за всички времена не са печелили два медала на глобално планетарно първенство.

Пранджева остава само на 8 сантиметра от титлата на скок дължина на 6 март, като постига 6.78. Шампионката Татяна Котова (Русия) – 6.86 и Шана Уилиямс (САЩ) – 6.82 си правят лични рекорди, за да победят българката. Ива е с бронзов медал.

През зимата на 2000-а година отново прави дубъл на хоризонталните скокове на европейското първенство в зала е Гент, Белгия с два бронзови медала.

Личните й рекорди са: скок дължина – 6.97 (4.0), 6.90 в зала и 6.84 (0.8) на открито, троен скок – 14.94 в зала, 15.18 на открито.

В личния си живот Пранджева се радва на два дъщери, а стотици деца от Пловдив са тренирали при нея в клуб „Ботев“ – Пловдив. Ива е първата треньорка и на световната шампионка на троен скок за девойки Александра Начева.

Повече за живота и кариерата на Ива може да прочетете на сайта на Александър Вангелов – официален статистик на БФЛА.

Екипът на списание „Атлетика“ и www.atletikabg.com пожелават много здраве, късмет, радост, щастие и още много положителни емоции с атлетиката!

Share Button