Митко Ценов покори за 10-и път спортния Олимп в Мездра

Треньор на годината за 12-та поредна година е Йоло Николов, мъжкият тим на Хандбален клуб „Локомотив“ е Отбор на 2021 г.

Най-добрият български атлет в бяганията на средни и дълги разстояния Митко Ценов беше определен за Спортист №1 на Община Мездра за 2021 г.

28-годишният състезател на СКЛА „Митко Ценов Рънинг Тийм”, който през миналата година представи нашата страна на Европейското първенство в зала в Торун, Полша и на Европейското отборно първенство – Втора лига в Стара Загора, спечели две балкански титли – на 1500 м в зала и на 3000 м стипълчейз, и три златни медала от Националните шампионати – в дисциплините 3000 м в зала, 3000 м с пр. и крос кънтри, оглави класацията с 99 точки от 100 възможни. Ценов печели това отличие за 10-и път, след като през периода 2010-2018 г. неизменно беше Спортист №1.

Подгласничка на Митко в анкетата с 90 т. стана родената в Добрич атлетка Милица Мирчева (СК „Атлет“) – национална шампионка в маратона и в кроса и участничка на Европейското първенство по крос кънтри в Дъблин, Ейре.

Призовата тройка допълни нейният съотборник Мартин Балабанов (СК „Атлет“), който събра 78 т. През м. г. 19-годишният благоевградчанин подобри националния рекорд за юноши старша възраст на 1 миля и спечели 6 медала – 2 златни, 3 сребърни и 1 бронзов, на Националните шампионати за юноши под 20 г. в зала и на открито.

В Топ 6 намериха място също хандбалистът Милен Валентинов (ХК „Локомотив“) с 64 т., 8-годишната гимнастичка Биляна Петрова (ЖКХГ „Анелия“) с 40 т. и шампионът на България в маратона Мирослав Спасов (СК „Атлет”) с 36 т.

В десетката на най-добрите спортисти на общината влязоха още футболистът Генади Петров (ОФК „Локомотив“) и ветеранката Таня Димитрова (СК „Атлет“) с по 24 т., хандбалистът Валентин Гачев (ХК „Локомотив”) с 21 т. и шампионът на България на 1500 м и на 5000 м Иво Балабанов (СК „Атлет”) с 14 т.

„Треньор на годината” за рекордната 12-а поредна година стана Йоло Николов (СК „Атлет“). Под негово ръководство през 2021 г. Милица Мирчева, Мартин Балабанов, Мирослав Спасов, Таня Димитрова и Иво Балабанов спечелиха общо 15 медала – 7 златни, 3 сребърни и 5 бронзови, на Националните шампионати за мъже и жени и за юноши и девойки под 20 г. в зала и на открито; подобриха един национален рекорд; представиха достойно България на две Европейски първенства и на шест Балканиади за мъже и жени, за юноши и девойки под 20 г. и за ветерани в зала и на открито; завоюваха поредица от призови места на Европейското отборно първенство – Втора лига, Балкански шампионати в зала и на открито, международни турнири и маратони, както и във веригата състезания „Рън България“.

За „Отбор на годината” беше определен мъжкият тим на ХК „Локомотив”, който през настоящия сезон за втора поредна година в историята на клуба се състезава в най-горното ниво на българския хандбал – „А“ РХГ. Наградата получиха капитанът и голмайстор на отбора Илья Буцких и треньорът Евгени Йоловски. Хандбалният клуб печели това отличие за седма поредна година и общо за осми път.

На церемонията бяха връчени и три специални награди: за цялостен принос в развитието на спорта в община Мездра – на дългогодишния треньор по лека атлетика Георги Митев и на спортния деятел Стоян Велинов, които през 2021 г. честваха 75-годишен юбилей, и за принос в развитието на детско-юношеския футбол в общината – на Владимир Найденов, треньор в ДЮШ на ОФК „Локомотив“.

Наградите на призьорите връчиха кметът на Мездра Иван Аспарухов, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, председателят на Постоянната комисия „Спорт, туризъм и младежки дейности” към Общинския съвет Христина Стоянова и секретарят на Общината инж. Светлана Мицева. Водещ на церемонията беше Мариета Кръстева, мл. експерт „Спорт“ в Община Мездра.

Мирослав Гетов, снимки: Павел Петров

Share Button