МИРЕЛА ДЕМИРЕВА: ИСКАМ ДА СКАЧАМ МНОГО И НА ВИСОКО

Атлет номер 1 на България за 2021-а година Мирела Демирева получи наградата си в централата на един от партньорите на Българска федерация лека атлетика – водещия български телеком А1 на 24 януари 2022-а.

Финалистката в скока на височина от олимпийските игри в Токио се прибра специално за церемонията от Холандия, където живее и тренира и получи купата си за №1 и технологичен подарък лично от Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ на А1.

32-годишната Демирева убедително спечели 23-ата анкета на списание „Атлетика“. Така майсторката в скока на височина е начело на анкетата за трети път в кариерата си.

Демирева отдели от времето си, за да отговори на няколко въпроса на списание „Атлетика“ и да сподели плановете си за 2022-а година.

1. През 2021-а бе избрана за атлет на България за трети път след 2016-а и 2018-а. Очакваше ли това признание?

 Не съм мислила за това. Никога не мисля за тези неща. Моята работа е на пистата, другото не зависи от мен. Не ми допада да се съревновавам с колеги извън скочището. Страхотно е, когато хората забележат и уважат труда ти. Но това всички го заслужаваме.

2. Намери място в олимпийския финал в Токио, участва в „Диамантена лига“ и още няколко старта през 2021-а. Как оценяваш представянето си през изминалата година?

 Годината не беше такава каквато си я представях, и ми се искаше да бъде. Много емоции имаше, все пак живеехме с Токио 5 години. В края на този Олимпийски цикъл не бях в най- добрата си форма, бих казала, че скачах много под потенциала си, което си е престъпление за всеки професионалист.

 Загубите в кариерата ми винаги са били повече от победите. Но именно периодите на неуспехи са изградили харaктeра ми. А мечти се сбъдват и с характер. Благодарна съм за предизвикателствата, които 2020 и 2021 ми подариха.

3. През 2022-а има световни първенства в зала и на открито, както и европейско първенство. Какви са целите ти за годината?

 Да скачам много, много и на високо. През последните две години нямах много стартове и ужасно ми се скача.

4. Тренираш ли на пълни обороти? През последните години имаше травми. Сега напълно здрава ли си?

 Работим, здрава съм, и чувствато е страхотно. Нямам търпение да имам шанс да покажа отработеното и това което ми е в главата.

5. Как преминаха тренировките в България? Къде тренираше и как поддържаш връзка с треньора си в Нидерландия?

Тренирах в “Асикс арена”, залата е супер, топличка, бърза писта, има скочище. Рини ми пишеше тренировките за деня, а пък майка ми и Мариян ме наглеждаха, и помогаха. Супер екип сме.

6. Следиш ли конкуренцията? През последните години в сектора има нови лица – като австралийската Макдермот и украинката Магучих.

 Ами, не. Не от страх или суеверия, просто представянето ми на състезание зависи единствено от мен, а не до кого скачам. Целите ми са свързани с личното ми израстване като състезател. Не искам да скачам сама в сектора. Всяка талантлива състезателка вдига нивото на женския скок височина. Това е добре за всички.

7. Следиш ли изявите на другите български класни атлети? През 2021-а г. имахме успехи при юношите и девойките. Запозната ли си с тях?

 Разбира се, а и вкъщи всички сме фенове на атлетиката. Това може да не е най-успешната за спорта ни година, но имаме медали при подрастващите. Има много талантливи деца, и много нови малчугани се занимават с атлетика. Виждам нови треньори. Както учителите, така и треньорите работят с поколения. Трябва време, подкрепа и търпение.

8. Как изкара Коледните и Новогодишните празници? Успя ли да се видиш с всички приятели и роднини?

 Много добре, вкъщи. Луди сме по Коледа, особено откакто все ме няма. Миналата година не се събирахме, но тази беше много хубаво. Семейство, приятели, обич, гозбите на мама и подаръци. Вече нямаме търпение за следващата.

9. Имаше ли късмет в новогодишната баница?

 Паричка.

10. Пожеланието ти за Новата 2022-а година за читателите на списание „Атлетика“.

Здраве и сила. Висок дух. Късмет и творчество в начинанията. Обич и щедрост в сърцата, на всички желая.

Снимки: Десислава Комарова, Костадин Андонов

Share Button