Руските скачачи си свериха часовниците в Челябинск

В четвъртък, 20 януари, в Челябинск, Русия, се проведе 40-ият мемориал „Юрий Лукашевич и Вячеслав Середкин.

Турнирът е само за скок височина и овчарски скок.

Повечето от най-добрите руски скачачи си дадоха среща в Челябинск.

В скока на височина при мъжете първата си победа с 2.28 м спечели Иля Иванюк, медалист от световни и европейски първенства, финалист на олимпийските игри в Токио. Вече като победител, той направи и три неуспешни скока на 2.32 м, в които обаче беше много близко до успеха. Второто място зае Никита Курбанов с 2.23 м. Матвей Тичинкин затвори призовата тройка с 2.19 м. Силите на световния сребърен медалист от Доха 2019 Михаил Акименко също стигнаха само за 2.19 м, като по по-лоши опити той остана в подножието на почетната стълбичка.

В скока на височина при жените победата грабна Александра Яришкина с 1.90 м. Точно толкова имаше и олимпийската шампионка от Лондон 2012 Анна Чичерова, но с по-лоши опити остана втора. 39-годишната Чичерова през лятото на миналата година беше заявила, че се отказва от състезателна дейност, но явно желанието да е в сектора е надделяло. Даря Слепова и Кристина Корольова скочиха по 1.88 м, но с по-добри опити Слепова заслужи бронза. В състезанието не взе участие Мария Ласицкене.

Надпреварата в овчарския скок бе смесена: и мъжете, и жените участваха заедно, като имаха имаха хендикап от един метър. Така победата бе за Аксана Гатаулина, която скочи 4.61 м и направи неуспешен опит на 4.71 м. Втори и трети с 5.61 м са вицеевропейският Тимур Моргунов и Дмитрий Качанов, но с по-лоши опити от Гатаулина. Тук голямата отсъстваща бе световната и вицеолимпийска шампионка Анжелика Сидорова.

Share Button