Атлет на България номер 8: СТАНИСЛАВ СТАНКОВ

Мирела Демирева бе избрана за „Атлет на България“ за 2021-а година в 23-ата анкета на списание „Атлетика“.

В началото на 2022-а, преди стартът на състезателната година, ви представяме атлетите в Топ 10 на България от анкетата на списанието.

Станислав Станков зае осмото място в класирането, след като влезе в топ 5 за всички времена на високите препятствия в България.

Станков показа големия си потенциал още през зимата, когато бяга седем пъти под 7.90 на 60 м с препятствия. Личният му рекорд 7.71 му осигури трето място във вечната ранглиста на България. На европейското първентво под покрив в Торун, Полша Станислав се класира за полуфиналите, а три седмици преди това спечели сребро на балканския шампионат в зала.

През лятото 21-годишният тогава, атлет от Дулово, който тренира в „Супер спорт – Варна“, записа победи на националния шампионат, европейското отборно първенство – втора лига и стана балкански шампион с 13.56 – резултат, с който зае четвърто място във вечната българска ранглиста на 110 м с препятствия.

Станков достигна до пулифиналите на европейския шампионат за младежи под 23 години в Талин, а в края на сезона имаше пет бягания под 14 секунди на 110 м с препятствия – плъност на резултатите непозната от 20 години, когато се състезаваше рекордьорът ни в тези дисциплини Живко Виденов.

В единствения си старт на 400 м с препятствия Станислав достигна до 54.43, с което оглави българската ранглиста за годината и спечели националната титла.

Възпитаникът на Руслан Грозданов пробва и бягане на 100 м и с 10.96 бе шести на финала на националния шампионат, а с бягането в сериите 10.93 зае девето място в българската ранглиста за годината.

Резултатите от анкетата на списание „Атлетика“ вижте тук

Share Button