Атлет на България номер 10: МИЛИЦА МИРЧЕВА

Мирела Демирева бе избрана за „Атлет на България“ за 2021-а година в 23-ата анкета на списание „Атлетика“.

В началото на 2022-а, преди стартът на състезателната година, ви представяме атлетите в Топ 10 на България от анкетата на списанието.

Започваме с номер 10  МИЛИЦА МИРЧЕВА – най-добрата ни атлетка в бяганията на дълги растояния.

 Милица се завърна в състезателен режим, в началото на септември, след почти едногодишна пауза. Тя регистрира убедителна победа на „Пазарджик Лакрима Рън“ на 8 септември – старт от веригата „Рън България“. Милица записа общо три първи места от три участия в „Рън България“ и показа страхотна форма на състезанията в Пазарджик, Кюстендил (маратон) и Перник.

Националната ни състезателка победи всички в Пазарджик на 5.36 км с време 17:17 (темпо 3:13 мин/км), като само 7 мъже бяха преди нея.

В Кюстендил Мирчева за първи път бяга на класическата маратонска дистанция от олимпийския маратон в Рио 2016-а г.

Родената в Добрич атлетка, която представя „Атлет“ Мездра, доближи личния си рекорд (2:44:25) на неравното трасе в Кюстендил с 2:44:28 и само трима мъже успяха да я надбягат.

След 14 дни Милица загря за Софийския маратон с победа на „Перник рън“ на 12.5 км, където отново само трима от мъжкото състезание показаха по-силни резултати от нея.

Седмица след участието си в Перник 27-годишната Милица атакува националния рекорд на маратон в София и остана само на секунда от върховото постижение с 2:35:03. Милица завърши сезона в България с шампионска титла на крос кънтри в Пирдоп на 23 септември, където отново бе убедителна с 28:09 – повече от минута преднина пред втората Маринела Нинева.

В края на година (12 декември) Милица участва и на европейския шампионат по крос кънтри в Дъблин, Ейре – първото й голямо международно състезание от август 2020 и зае 62-а позиция.

Резултатите от анкетата на списание „Атлетика“ вижте тук

Share Button