Йордан Гинев: Спортът ти дава свръхмотивация

Атлетиката е океан от хиляди човешки съдби, които се преплитат на стадиона. Много от атлетите прехвърлят качествата, помогнали им да успеят в спорта, като упоритост, постоянство, самодисциплина и воля в житейските надпревари, които също изискват много усилия, за да вървиш нагоре.

Продължаваме рубриката „Успели атлети“ с Йордан Гинев – атлет в бяганията на средни и дълги разстояния, който прави невероятна кариера  в един от най-иновативните бизнеси – компютърни технологии и софтуер или както е модерно да се казва в днешно време „Ай Ти“ – специалности.

Компанията, която Йордан създава с партньори е номер едно в своята сфера в България и има над 1200 висококвалифицирани служители в 11 офиса в 9 държави.

 Атлетиката играе основна роля в успеха на Гинев, като по пътя към него той общува, тренира и се докосва до едни от най-големите атлети и специалисти в родната атлетика. Дисциплините на Йордан Гинев са едни от най-тежките – 800 м и 1500 м и той става един от силните в тези дистанции в България в периода 2000-2005. След приключване на активната си състезателна дейност Йордан продължава да тренира почти всеки ден и да поддържа кондиция, за да може да отговори на бизнес предизвикателствата, които преодолява с лекота.

Старт в Казанлък

Йордан Гинев е роден и израства в Казанлък, а първата му среща с атлетиката е драматична и става в пети клас в час по физическо възпитание, и то с една от най-големите атлетки в историята на българската атлетика – Цветанка Христова. Легендарната спортиска вече е европейска и световна шампионка на диск, както и носителка на два олимпийски медала – бронз от Сеул 1988 и сребро от Барселона 1992, но през 1995-а вече започва да тренира деца в Казанлък. Христова селектира 10 деца от класа на Гинев, но той не попада сред тях. Разочаровано, 12-годишното момче настоява да тренира пред учителката си, защото на 600 м е най-добър, но Христова се интересува повече от деца за спринт, скокове и хвърляния. В крайна сметка Йордан влиза в групата на Цветанка и започва редовни тренировки, като разбира, че 800 м ще бъде неговата дисциплина след добро представяне на градско състезание. В същата група по това време се подготвят и бъдещият национален рекордьор на копие Кольо Нешев, шампионът на диск Енчо Щерев, най-добрата в хвърлянето на копие Румяна Карапетрова и други национали в хвърлянията.

С треньорката си в Казанлък Татяна Рахманлиева

След две години Цветанка Христова излиза в майчинство и Гинев започва тренировки при нейния треньор Петър Рахманлиев, а след това влиза в групата на младата треньорка Татяна Рахмалиева. Младежът постепенно се запалва много по атлетиката и тренира двуразово – сутрин между 5:00 и 6:00 часа, преди да е започнал училището в 7:00, и следобяд след учебно време. Когато учи следобедна смяна, пък тренира сутрин и късно вечерта след 20:00 часа. Всъщност още тогава той осъзнава, че осмислен ден е не този от 9:00 до 17:00 часа, а този, в който може да свършиш работата си докрай.

Гинев си спомня за треньорите си в Казанлък и първите стъпки в атлетиката: „Цветанка Христова бе специалистка в хвърлянията, но покрай мен се увлече много и по бяганията и имаше интерес да ме тренира. Идваше да ме гледа в дъжд и сняг на индивидуални тренировки, даваше ми да бягам отсечки. Петър Рахманлиев започна да се занимава с мен, след като Христова излезе в майчинство през 1999-а. По време на съвместната ни работа той стана заместник областен управител на Старозагорска област и аз ходех в офиса му, където той ми пишеше тренировъчни планове. Третата ми треньорка Татяна Рахманлиева тренираше скачачи, спринтьори и препятственици, но също ми обърна много внимание. Тя ме развиваше не само като атлет, но и като личност. Говореше ми за култура и изкуство, беше истински педагог и възпитател. Чувствах я като истински учител, наставник и ментор. Аз учех в Математическата гимназия и бях пълен отличник. Ходех на национални шампионати по лека атлетика и олимпиади по математика, а Рахманлиева ме стимулираше да не изоставам с учението за сметка на спорта. Искаше двете да вървят ръка за ръка.

На състезание в НСА с екипа на КЛАСА

София – НСА е огромна ценност по пътя към успеха

Атлетиката става неизменна част от живота на юношата и той израства с нея. Гинев завършва гимназията в Казанлък като пълен отличник, перфектен математик и говорещ свободно английски език, което му дава свобода да учи, където си пожелае по света и у нас. Той избира да следва в София в Национална Спортна Академия „Васил Левски“ със специалност „Треньор по лека атлетика“, въпреки че родителите му са против този избор.

Йордан пристига в София през 2002-а година и живее в студентското общежитие заедно с Кольо Нешев в бившата стая на българската звезда в сумото Калоян Махлянов – Кутоошу. Започва да тренира при професор Петър Бонов в една от най-силните групи по бягания на средни и дълги разстояния заедно с националната рекордьорка на 3000 м стипълчейз Добринка Шаламанова, Ванчо Стоянов (рекордьор на Северна Македония на 800 м и 1500 м), националната състезателка Марина Петкова и други отлични атлети в тези дисциплини. Следват години на учение, тренировъчни лагери и състезания, а през 2006-а г. Гинев вече е дипломиран треньор по лека атлетика, учител по физическо възпитание и със завършен курс по спортна журналистика.

Следването в Национална Спортна Академия също е крайъгълен камък в живота на атлета. Гинев говори за следването си в НСА с респект и почит: Националната Спортна Академия за мен е една огромна ценност, която имаме и за съжаление не използваме с пълния й капацитет. Убеден съм, че много малко са местата в света, където може да се научи толкова разнообразна и синтезирана информация за толкова кратко време от толкова големи специалисти. Дори само присъствието на лекциите и упражненията ти дават знания, които 90 процента от хората нямат. Като започнем от медицината и стигнем до общата физическа култура, която болшинството от хората в България нямат. Дипломата или сертификатът от НСА трябва да говорят сами по себе си. Аз лично съм горд, че завърших НСА и че черпих знания от преподавателите там.

Гинев (четвъртия отляво) стартира на 800 м на кортовата писта
на стадион „Орчо войвода“ в Панагюрище

Спортната журналистика разширява кръгозора

Интересът към атлетиката на Йордан не стига само до тренировки, състезания и следване в НСА. Едва на 21 години през 2004-а година Гинев се пробва и в спортната журналистика. Започва във вестник „Топ спорт“ през лятото на 2004-а. Студентът отразява новини за атлетиката на олимпийските игри в Атина със страхотното участие на Ивет Лалова (100 м и 200 м) и Даниела Йорданова (1500 м), които оглавяват страниците на вестника. Пише цели страниците за атлетиката в изданието доминирано от темите за футбола. Предлагат му работа в „Топ спорт“, но той се пробва в други сфери на спортната журналистика.

Изявява се и като коментатор на българския клон на „Евроспорт“ в тандем с Иван Чешанков и дори коментира сам целия Лондонски маратон през 2007-а, който е с участието на многократната ни шампионка Милка Михайлова.

Този период и част от кариерата му също оставят отпечатък върху бъдещият собственик на мултинационална компания и разширяват кръгозора му.

На пресконференция на движението „Рън България“ в сградата на
Министерството на младежта и спорта

Спортната журналистика ме срещна с много интересни и културни хора. – споделя Гинев. – Един от първите журналисти, които ми помогнаха бе Иван Чешанков – ерудиран специалист и абсолютен капацитет с енциклопедични знания по статистика и винаги подготвен по всякакви теми във всеки вид спорт. Той ми даде началото в спортната журналистика и първите съвети във вестник „Топ спорт“. За съжаление напусна две седмици, след като започнах работа там и се премести в екипа на „Евроспорт“.  По-късно заедно с него коментирахме различни атлетически състезания по телевизията. Имах възможността да се запозная и с Григор Христов – доайена на журналистите пишещи за атлетика в България. С него изкарах три дни в Национална Спортна Академия и заедно подреждахме снимковия архив на вестник „Старт“. През тези дни той ми разказа много интересни истории за атлетиката в България. Спортната журналистка също ми беше страст, но беше трудно да се издържам от нея.“

Бизнесът: От нулата до върховете

Атлетиката е голямата любов на Йордан Гинев, но големият бизнес се оказва истинското му амплоа. През 2005-а г. атлетът заминава за САЩ, където отива на студентска бригада и изкарва първите си пари с труд в Ричмънт, Вирджиния. Гинев работи за американците на студентска надница, но само десетилетие по-късно той ще наема американци на работа за българска компания и ще живее в хотел „Тръмп Тауър“ в Ню Йорк.

Днес Гинев ръководи високо квалифицирани екипи от стотици експерти

Както и в голямата атлетика, нещата не могат да станат изведнъж с магическа пръчка. В началото младежът започва работа в хотел „Холидей ин“ в София по специалноста – треньор по физическа подготовка в луксозния фитнес и басейн на хотела. Съчетава тази работа със спортната журналистика и второ висше в Софийския университет със специалност „Информационни системи“. Непосредствено до хотела е новостроящият се „Бизнес парк“, в който започват да се настаняват чуждестранни компании, които се появяват за първи път у нас и развиват българския пазар, който през 2007-а г. вече е в Европейския съюз. Скоро самият Йордан получава предложение за работа в компанията „Адеко“ обслужаваща гиганта „Хюлет Пакърд“ в България и започва работа там. Месеци след това той вече отговаря за 200 души персонал и в периода 2007-2010 е мениджър на екипи от стотици хора.

Повратната година, която изстрелва Йордан Гинев и четиримата му съдружници, които също са бивши спортисти, към международния успех е 2010-а. Те основават фирмата „Булпрос“, която само за няколко години става лидер на българския пазар и излиза в няколко страни, сред които САЩ, Германия, Полша и Испания.

Последното бизнес начинание на „Булпрос“ е сливането с германска компания, което води до атака на върховете на световните пазари, където стоят американски и азиатски компании, но които вече трябва да се съобразяват с българите. Целта на сливането е окрупняване на бизнеса, който с германските парньори надхвърля 20 офиса и 1500 високо квалифицирани служители в целия свят.

За комбинацията бизнес и спорт Йордан Гинев прави следните изводи: Спортът ти дава свръхмотивация, която е полезна за всяка сфера на работа и реализация. Той те учи на две-три основни неща, като най-важното е, че ти носи огромното самочувствие. Т. е. много от хората не успяват да победят, напреднат или да се наложат, защото нямат самочувствие и увереност в собствените възможности. Леката атлетика е индивидуален спорт и в мигът, в който осъзнаеш, че само ти можеш да се справиш е ключов. От ниво, което са те побеждавали момичетата в класа, до ниво медал на национален шампионат, където участват само подготвени състезатели е работа, която си свършил сам. Това е благодарение на собствената воля, желание, свръхтруд и усилия. По време на тренировките, в подготовката за състезанието, ти си изградил още качества като търпение, минал си през страдание и болка. Всичко това на края на деня ти дава удовлетворение и самочувствие. Щом си могъл да направиш това, ти можеш да направиш всичко. Преминавал съм много пъти през предстартова треска и накрая вече претръпнах. А, когато имаш свръхамбиция, като мен, приемаш нещата на живот и смърт, и накрая успяваш. Всичко това може да се вземе като рецепта за успех и в бизнеса. Моята история и развитие в бизнеса са доказателство за това. Последователността в бизнес начинанията ми бе и е като подготовка и участие в състезание. Отделно спортът ти дава тонус и по-добро здраве, което ни е нужно винаги. Специално за мен мога да кажа, че не мога без бягане. Мога да не спя и да не ям, но не мога да не бягам. Това ще ме смачка и ще ми намали енергията, която ми е нужна за работата в офиса.

Политиката на компанията ни е да даваме такава мотивация на служителите ни, че да се постигат винаги високи резултати, докато работата ти доставя удоволствие, каквато е целта и на един треньор, ако мога да направя този паралел. И още една от целите ни е служителите ни да се развиват в компанията, а когато си номер едно на пазара си желан работодател за всеки.

Атлетиката никога не е на заден план

Атлетиката и бягането остават спътник в живота на Йордан Гинев до ден днешен, а той продължава да следи българската и световната атлетика отблизо. Наблюдава големите международни състезания по атлетика и посещава националните шампионати, когато са в София. Освен, че поддържа форма, участва и на любителски състезания. Две седмици преди срещата с екипа на списание „Атлетика“ на 31 октомври Гинев бяга на полумаратона в Пловдив и постига завидните 1:29:37 ч на 21.1 км. През месец май участва на турнира в памет на Григор Христов на коронната си дисциплина 800 м и побеждава в състезанието за журналисти. Две години поред 38-годишният бивш атлет е шампион на 1 км на състезанието „Бизнес рън“, което се провежда в самия „Бизнес парк“ в София, където е и централата на компанията на Гинев. Той самият участва в най-старото състезание от „Рън България“ – Студентски град рън през 2021-а в смесена щафета.

С медала от маратона на Ню Йорк, който е
поставен на видно място в офиса на бившия атлет

Най-мащабното спортно събитие, в което се пробва е маратона на Ню Йорк през ноември 2019-а. Гинев се настанява в един от емлематичните хотели на най-големия град в Северна Америка – „Тръмп Тауър“, а собственикът на хотел – Донълд Тръмп, който по същото време в президент на САЩ, също нощува в сградата.

Йордан споделя впечатленията си от маратона и дори използва участието си като визитна картичка пред партньорите си в бизнеса: „Интересно е, че през 2010-а година ме избраха да бягам в Ню Йорк от старата ми компания „Адеко“, но тогава напуснах и отново успях да се запиша през 2019-а. Удивително е, че този мегаполис започва да живее с духа на бягането по време на маратона. Милиони зрители по трасето те подкрепят. Десетки музикални групи свирят наживо. На финала се чувстваш, все едно си излязъл от дискотека, защото ти кънтят ушите от музиката и окуражаващите викове на публиката. Когато влязох в хотела след маратона целия персонал и всички клиенти станаха на крака и ми пляскаха, само затова, че съм завършил маратона. Три дена след това целия град е пълен с хора, които обикалят с медалите си и всеки ги поздравява. Това е истинска индустрия за самия град, защото стотици хиляди посещават града, за да бягат или присъстват на маратона, а ефектът е цяла индустрия.

Участието на маратона дори ми отвори врати в бизнеса. Когато спомена, че съм завършил маратона на Ню Йорк и международните ми партньори се впечатляват и гледат с други очи на отношенията ни. Когато говоря с партньори по видео разговор на стената зад мен е медала ми от Ню Йорк и това веднага прави впечатление.“

Гинев управлява бизнеса си от бюрото на Слави Трифонов,
което е специален подарък от шоумена

Един млад човек в България успява да развие модерен бизнес, който поставя страната ни наравно с най-развитите държави в света. Йордан Гинев живее и работи в България, а спортът е негов спътник в ежедневието му. Среща се и се учи от качествени хора и взима най-доброто от тях. Примерът му да тръгнеш от малък български град, да учиш, да се трудиш и да успееш да се развиеш със спазване на всички закони и правила до ниво познато в Западния развит свят е удивително. Но това е пример за всеки, който казва, че в България няма възможностите на развитите страни. Напротив, възможностите ги има и всеки, който гледа положително на нещата и има волята да „стисне зъби“, както на последната права на 800 м може да успее, а България да бъде една по-добра страна. 

Старт с номер 100 на първото издание на „Студентски град рън“ през 2017-а

Визитка:

Йордан Гинев е роден на 9.09.1983-а в Казанлък. Завършва Математическата гимназия в Казанлък през 2002-а. Завършва Национална Спортна Академия „Васил Левски“ през 2006-а със специалност „Треньор по лека атлетика“ и „Учител по физическо възпитание“, както и курс по „Спортна журналистика“.

Тренира бяганията на средни разстояния в атлетически клуб „Казанлък“ (1995-2002) и в КЛАСА – София (2002-2007). Негови треньори са били: Цветанка Христова, Петър Рахманлиев, Татяна Рахманлиева и проф. Петър Бонов.

 Лични рекорди: 400 м – 52.31, 800 м – 1:56.18, 1500 м – 4:06.72. Бронзови медали от национални шампионати за юноши под 18 години на 1500 м – 2000-а, и на 800 м и 1500 м при юношите под 20 г. в зала – 2002-а, студентски шампион на 800 м – 2003-а и 2005-а,

 Работи като журналист във вестник „Топ спорт“ и „Евроспорт“ – България. Работи за „Холидей ин“ и „Адеко“ в България. През 2010-а година със съдружници основава компанията „Булпрос“, която през 2021-а се разраства и преименува на „Дижитъл“ и един от световните лидери в  киберсигурноста и облачните технологии.

Share Button