Отстраниха завинаги знаменития Салазар от леката атлетика

Един от най-успешните треньори в последните години Алберто Салазар пожизнено е отстранен от треньорска дейност по решение на Центъра за безопасен спорт на САЩ.

В момента Салазар излежава дисквалификация за разпространение на допинг препарати.

Американецът дълги години подготвяше някои от най-добрите бегачи на средни и дълги разстояния в света и бе известен с революционните си методи на тренировка, като използване на бягаща пътечка в условията на безтегловност, бягаща пътечка във вода и много други. Салазар бе ръководител на успешния „Найк Орегон проект“.

Емблемата на проекта „Найк Орегон“

Сред неговите възпитаници са четирикратният олимпийски и шесткратен световен шампион Мо Фара, двукратният олимпийски медалист Гелън Ръп, двукратният световен шампион в зала и медалист на открито Йомиф Кеджелча, двукратната олимпийска и трикратна световна шампионка (два пъти на открито и веднъж в зала) Сифан Хасан и други.

Алберто Салазар с Мо Фара и Гелън Ръп

Всичко това обаче се срути през 2019 година, когато треньорът бе обвинен в употреба на допинг по отношение на своите състезатели и отстранен за четири години. Според Американската антидопингова агенция (USADA) той е принуждавал атлетите си да използват тестостерон, големи количества L-карнитин и се е опитал да манипулира допинг тестовете им. Макар че доказателствата за вината му са твърде косвени и никой от атлетите не е дал показания срещу треньора си, от USADA го наказаха за четири години. Опитите на Салазар да се защити в Арбитражния спортен съд (CAS) завършиха с неуспех.

В крайна сметка след четири години Салазар можеше да се върне към треньорската професия, ако не бяха новите буреносни облаци, които се струпаха над главата му. И ако за употреба на допинг никой от неговите състезатели не си отвори устата, то не така стоят нещата с обвиненията за сексуален тормоз.

Неговата състезателка, една от най-талантливите млади американски бегачки през последните години, Мери Кейн заяви, че е била тормозена постоянно за излишните си килограми. Салазар й казвал, че е дебела и затова не може да бяга. Карал я да се мери пред другите атлети. Затова атлетката изпаднала в тежка депресия, пиела диуретици, за да сваля килограми, и за малко да се откаже от спорта.

Мери Кейн и Алберто Салазар

Към нейните думи се присъедини и Еми Йодер Бъгли, участвала на олимпийските игри в Пекин през 2008 година. Според нея тя била изгонена от групата на Салазар с думите, че имала „най-големия задник на старта“.

Въз основа на всички тези обвинения независимата организация Център за безопасен спорт отстрани пожизнено Алберто Салазар от леката атлетика. Опитите на треньора да се защити в съда завършиха с неуспех.

С това бе сложен край на треньорската дейност на един от най-успешните треньори през последните години, както и на митичния проект „Орегон“. От „Найк“ се отказаха от проекта още през 2019 година, когато станаха ясни обвиненията към Салазар.

Потник с емблемата на митичния проект „Орегон“
Share Button