Атлетически звезди са рекламни лица на Експо 2020

Най-мащабното световно изложение в историята – Ескпо 2020 се провежда в Дубай, Обединени Арабски Емирства от 1 октомври 2021-а до 31 март 2022-а, а част от световните атлетически звезди са рекламни лица на своите държави.

В Експото участват над 190 страни и десетки компании от цял свят, които представят различни иновиции и продукти.

Болт остава един от символите на Ямайка, дори след края на кариерата си

Ямайка: Естествено ямайските звезди на атлетиката са представени като символ на карибския остров, а най-бързият човек на планетата Юсейн Болт е поставен заедно с певецът Боб Марли сред най-известните личности на държавата.

Болт (вдясно) кара бъги в Дубай по време на Експото

Болт посети Експото през ноември, където имаше ангажименти с един от спонсорите си „Геторейд“, участва в благотворително бягане и отново събра стотици фенове. По-късно осемкратният олимпийски шампион и световен рекордьор на 100 м, 200 м и 4х100 м публикува снимки в социалните мережи и от сафари в пустинята в Дубай, а на 12 декември посети и състезанието от Формула 1 в Абу Даби – столицата на ОАЕ.

Сред другите известни лица на Ямайка са легендарната спринтьорка Мерлин Оти, Асафа Пауъл и куп спринтьори прославили страната по целия свят.

Нафисату Тиам е един от символите на Белгия

На входа на белгийския павиолион посетителите се посрещат от снимка на двукратната олимпийската шампионка в седмобоя – Нафисату Тиам.

Айзак Макуала представя Ботсуана

Ботсуана представя най-добрият си спринтьор на 400 м – Айзак Макуала. Той е е първият човек в историята бягал 200 м под 20 секунди и 400 м под 44 секунди в един ден. На 14 юли 2017-а г. Макуала постига 43.92 на 400 м, а 2 часа и 20 минути по-късно бяга 19.77 на 200 м на турнир в Мадрид, Испания.

Други легендарни спортисти също са представени на Експо 2020 като, естествено, футболът е на първa линия.

Аржентина е посветила цяла зала с историята на гения Марадона, който бе и треньор в Дубай.

Христо Стоичков

Основната тема в българския павилион е реплика на Панагюрското съкровище, а Стефка Костадинова (скок височина), Христо Стоичков (футбол), Григор Димитров (тенис) и Антоанета Стефанова (шах) са посочени като едни от най-известните българи в света.

Share Button