Реновират атлетическата писта на стадиона в Ямбол

Атлетическата писта в град Ямбол ще бъде обновена.

Това съобщи в официалната си страница във „Фейсбук“ община Ямбол на 17 декември.

Атлетиката в Ямбол е сред водещите в страната като в града има три атлетически клуба „Тунджа“, „Радио 999“ и „ЛК Ямбол“, а атлетическият пробег „Диана Ямбол“ е най-старото атлетическо състезание в България с 55 издания до 2021-а година (включително). Атлетите от града са неизменно в националния отбор на България и през 2021-а спечелиха десетки медали от националните първенства.

Ямболските атлети не спират да се готвят за сезон 2022

През април 2021-а година в града се постави началото и на състезанието „Ямбол рън“ (кръг от веригата „Рън България“), което е насочено както към професионалисти, така и към любители бегачи. Преди „Ямбол рън“ се проведе семинар и занимание по „Детска атлетика“ в центъра на града, а десетки деца взеха участие в проявата.

Атлети от местните клубове преминаха и обучение по програмата „Ай рън клийн“ на Европейската атлетика, която разяснява на подрастващите вредите от допинга и правилата за борба с него.

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански взе участие в „Ямбол рън“ през 2021-а

Ето и официалното съобщение на община Ямбол за обновяването на писта:

Добра новина за Ямбол!

Община Ямбол получи финансиране от Министерството на младежта и спорта за преустройство и модернизация на лекоатлетическата писта на градския стадион! Две седмици преди края на годината Община Ямбол получи финансиране от Министерството на младежта и спорта в размер на 1 257 554,52 лв. с ДДС, за преустройство и модернизация на съществуващата лекоатлетическа писта на градския стадион. Добрата новина за първи път беше съобщена лично от кмета на община Ямбол Валентин Ревански пред ямболски лекоатлети и техните треньори. Общият за всички ямболии успех идва след няколко проведени срещи на кмета на Ямбол Валентин Ревански и неговия заместник Енчо Керязов с бившия министър Красен Кралев, впоследствие и със служебния министър Андрей Кузманов, в чийто мандат беше осигурено финансирането.

„Щастливи сме, че положените усилия доведоха до положителен резултат и такъв важен проект за града най-накрая ще бъде осъществен. Това отново доказва, че при открит и честен диалог затворени врати няма. Благодарим на Министерството на младежта и спорта за подкрепата, която оказаха на жителите на град Ямбол“, коментира кметът Валентин Ревански.

Валентин Ревански (вляво) и легендарният гимнастик Енчо Керязов,
който е заместник кмет на община Ямбол, инспектират стадиона през декември 2021

Проектът за модернизация на лекоатлетическата писта беше подаден от Община Ямбол през февруари 2021 година. В сегашния си вид съоръжението е в изключително лошо състояние – старите зебранови пътеки са отлепени или въобще липсват, водното препятствие е амортизирано, съоръженията за овчарски скок са неизползваеми. След построяването на градския стадион през 70-те години, част от лекоатлетическата писта е обновявана само веднъж. В момента съоръжението се използва от двадесет спортни организации. Община Ямбол подхожда към модернизацията на лекоатлетическата писта не само като дълготрайна инвестиция, но и като към ценен компонент от цялостната инфраструктура на стадиона, чиято реализация ще доведе до подобряване в значителна степен и в дългосрочен план на условията за спортуване на децата, младите хора и гражданите. Обновяването на спортния обект ще доведе до популяризирането на различните видове спорт в Ямбол. В миналото градът е бил домакин на голяма част от лекоатлетическите състезания, включени в спортния календар на Българската федерация по лека атлетика. Община Ямбол се надява, че тази практика ще бъде възобновена след модернизирането на пистата и в града отново ще се провеждат състезания от републикански мащаб за всички възрастови групи. Безспорен факт е, че талантливите ямболски спортисти заслужават по-добри условия за спортно-тренировъчна дейност.

Share Button