Китай дочака своята триумф на копие

Олимпийският брой на списание „Атлетика“ прави обзор на всяка дисциплина в Токио 2020. Коментаторът на БНТ Евгени Николов анализира как Китай спечели олимпийска титла на копие при жените.

           Не им върви на китайките на световни първенства в хвърлянето на копие. Все някой им отнема златото в последния миг. През 2015 г на световния шампионат у дома, в Пекин Лю Хуейхуей бе победена в последното хвърляне в състезанието от германката Катарина Молитор. Преди 2 години в Доха Лиу Шиин бе изпреварена във финалния опит от австралийката Келси Лий-Барбър. През 2017 г в Лондон Китай спечели два медала, но златото бе за чехкинята Барбора Шпотакова. Тук олимпийските шампионки отпаднаха още в квалификациите – Шпотакова, златна медалистка от Пекин и Лондон, завърши 14-та, а Сара Колак /Хър/ по никакъв начин не защити титлата си от Рио с трите си фаула.

Във финала Лиу Шиин даде заявка за златото още от първия си опит – 66.34 и започна да чака какво ще направят опонентките ѝ. А те дори не се доближиха до китайката, след като нито една не премина 65 метра. Среброто отиде при полякинята Мария Андрейчик, която през 2018-та бе диагностицирана с карцином на костите, но се възстанови и се върна в сектора и в началото на сезона достигна до трети резултат в историята с този модел копие – 71.40. Бронзът спечели световната шампионка Барбър. След игрите Андрейчик реши да дари медала си за сърдечната операция на 8-месечно бебе, отличието бе спечелено на търг и ѝ бе върнато от купувача.

1.         Лиу Шиин /Кит/                               66.34 м

2.         Мария Андрейчик /Пол/                 64.61

3.         Келси Лий-Барбър /Авл/                 64.56

4.         Еда Туусуз /Тур/                              64.00

5.         Лю Хуейхуей /Кит/                          63.41

6.         Катрин Митчъл /Авл/                      61.82

7.         Ливета Яшиунайте /Лит/                60.06

8.         Маккензи Литъл /Авл/                    59.96

Share Button