Министър Андрей Кузманов и спортните федерации дискутираха Програмата за финансиране

При голям интерес премина дискусията между министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов и представители на лицензираните спортни федерации в България по новата Програмата за развитие на спорта за високи постижения за 2022 г.

Срещата със спортните федерации, която се проведе на 7 декември в зала „Арена армеец“ продължи повече от 2 часа.

Министър Кузманов и екипът му обясняха и най-малките детайли при кандидатстването и новата формула, по която ще се изчисляват средствата за 2022-а г.

          Целта на Програмата е да се премахне максимално субективизма и да има пълна прозрачност при финансирането на федерациите с публични средства. Чрез нея ще се приложи обективен подход в анализирането и оценяването на степента на развитие на спортните федерации. Тяхното финансово подпомагане ще бъде обвързано с постигнатите количествени и качествени резултати. Ще се оптимизира координацията между централите и Министерството на младежта и спорта, ще се повиши качеството на Държавните първенства и ще бъдат създадени условия за ефективна дългогодишна подготовка на състезателите, са очакванията на много от ръководствата на спортовете.

Активно участие в дискусията взеха членове на централите по конен спорт, гребане, борба, кикбокс и муай тай, риболовни спортове, триатлон, спортна аеробика, тенис, карате, таекуондо ITF и естетическа гимнастика.

    “За първи път всички федерации ще имат финансиране. – разясни програмата минитър Кузманов. – Предвидили сме и по-голям бюджет за 2022 г. в сравнение с 2021 г. Централите ще имат пълна свобода при разходването на средствата, като очакваме това да доведе до по-добри резултати за българския спорт.

    В рамките на срещата бяха обсъдени постъпилите конкретни предложения за промени в текстовете на Програмата. Министър Андрей Кузманов и експертите от дирекция “Спорт за високи постижения” се спряха подробно на всяко едно от тях и го обсъдиха с вносителите. В течение на десетдневния срок за публично обсъждане в ММС бяха входирани предложения от федерациите по водна топка, конен спорт, ски, биатлон, лека атлетика, борба, гребане, кикбокс и муай тай, волейбол и скокове на батут.

    Представителите на спортните федерации благодариха на министър Кузманов за възможността да споделят своето виждане. Те отбелязаха, че за първи път в подобен формат се търси тяхното мнение и поздравиха екипа на ММС за отличната работа по текста на Програмата.

Share Button