Токио 2020: Щом Влодарчик е в сектора, шампионът е ясен

Олимпийският брой на списание „Атлетика“ прави обзор на всяка дисциплина в Токио 2020. Една от най-убедителните шампионки бе полякинята Анита Влодарчик на чук.

Коментаторът на БНТ Евгени Николов припомня как Влодарчик завоюва третото си олимпийско злато.

Откакто Анита Влодарчик се появи в сектора за хвърляне на чук, съперничките ѝ сякаш престанаха да мислят за златния медал. Все пак полякинята нямаше загуба на голям шампионат от 2011 г, като по едно време бе дотолкова по-напред от останалите, че не познаваше вкуса на поражението цели 3 години и половина. Тогава се появиха проблемите с колената, които доведоха до операция и повече от година и половина възстановяване. Това даде шанс на другите да се поотърсят от комплекса „Влодарчик“, на американката Диана Прайс да стане световен шампион и на всички в елита на дисциплината да си помислят за повече от сребърния медал в Токио. От началото на сезона 36-годишната полякиня съвсем не беше фаворит – тя спечели само 3 от 9-те си старта, но два от тях непосредствено преди Игрите в Токио.

Още в квалификацията Влодарчик показа, че кралицата се е върнала – спечели я със 76.99. На финала четирикратната световна и европейска шампионка поведе от втория опит и методично увеличаваше резултата си до четвъртото хвърляне, в което регистрира 78.48, достатъчни, за да се окичи с трето злато от най-големия спортен форум. След 4 медала от шампионати на планетата, китайката Ван Чжън най-после стигна до олимпийско отличие – сребро със 77.03. Полската радост бе допълнена от бронзовия медал на Малвина Копрон със 75.49.

1.       Анита Влодарчик /Пол/          78.48 м

2.       Ван Чжън /Кит/                       77.03

3.       Малвина Копрон /Пол/           75.49

4.       Александра Таверние /Фр/               74.41

5.       Камрин Роджърс /Кан/            74.35

6.       Бианка Гелбер /Рум/                         74.18

7.       Йоанна Фьодоров /Пол/                   73.83

8.       Диана Прайс /САЩ/                         73.09

Share Button