Шпайковете на Майкъл Джонсън – в музея на световното наследство

Три чифта шпайкове на легендарния Майкъл Джонсън вече могат да бъдат видени в Музея на световната лека атлетика (MOWA).

По време на 226-ото заседание на Световния съвет по лека атлетика в Монако беше организирана специална изложба на световното наследство, водещо място в която заемаха шпайковете на Майкъл Джонсън.

Единият от чифтовете с автограф от атлета е разработен специално от „Найк“ за олимпийските игри в Атланта 1996, където Джонсън спечели стартовете на 200 и 400 м и постави феноменален световен рекорд на 200 м – 19.32 сек.

Другият чифт е от олимпийските игри в Сидни 2000, където на 33 години Джонсън спечели четвъртото си злато, побеждавайки на 400 м – само година след като на световното първенство в Севиля 1999 година той подобри световния рекорд в дисциплината – 43.18 сек.

Третият чифт е от последното бягане на великия шампион през 2001 година.

Трите чифта са изработени от новаторския и секретен тогава материал Zytel, изполван от „Найк“. Шпайковете са дарени за музея от агента на атлета Брад Хънт.

Макар че моделът от 2000 година е с частици истинско 14-каратово злато, според Хънт по-важният чифт е този от Игрите в Атланта през 1996 година, когато Майкъл Джонсън записва впечатляващия си олимпийски дебют.

Златните шпайкове „Найк“ се превърнаха в запазена марка на четирикратният олимпийски и осемкратен световен шампион и бивш световен рекордьор.

Share Button