Атлетическата снимка на годината

Уникалният кадър на фотографа Райън Пиърс от квалификаците на скок височина жени в Токио спечели наградата за атлетическа снимка на годината на Световната атлетика на виртуална церемония на 1 декември.

Пиърс, който е от Австралия, разказва за снимката: „Тази снимка е направена в горещата сутрин в Токио по време наквалификациите на скок височина жени. Исках да илюстрирам горещината и как тя влияе на атлетките. Поработих по снимката и всичко си дойде на мястото. Наистина съм щастлив от крайния резултат.

За фотограф на годината бе обявен посмърно Жан-Пиер Дурант, който почина през октомври тази година. Дурант бе един от най-известните спортни фотографи и отговорник за фотографите на няколко от най-големите атлетически шампионати.

За него Райън Пиърс каза „Мисля, че наградата за най-добра снимка през тази година наистина трябва да бъде посветена на паметта на Жан-Пиер Дурант. Имах удоволствието да работя заедно с него за последно на олимпийските игри в Токио.“

Още няколко награди бяха обявени на церемонията от Световната атлетика.

Бившата национална състезателка на Индия в скока на дължина Анджи Боби Джордж получи награда за „Жена в атлетиката“. Анджи все още е активна в спорта и през 2016-а година отвори тренировъчна академия за момичета, която вече има медали на световни първенства за девойки под 20 години. Тя се бори за изравняване на правата на жените в страната си и е вицепрезиденът на Индийската атлетическа федерация.

Наградата за треньор взе американският специалист довел няколко легендарни атлети до върховете – Боб Кърси. Две от възпитаничките му написаха нова история в атлетиката на олимпийските игри в Токио. Алисън Филикс стана на декорираната олимпийка в историята с медали нонер 10 и 11 в японската столица. Сидни Маклафлин подобри два пъти световните рекорди на 400 м с препятствия и стана два пъти олимписйка шампионка в Токио.

Наградата на президента на Световната атлетика получи Питър Даймънд – вицепрезидент на олимпийската програна на Ен Би Си. Даймънт работои повече от 40 години в популяризирането на атлетиката в телевизията и прави олимпийските предавания по Ен Би Си – телевизията с излючителните права на най-голямото спортно събитие в света.

Наградата за вдъхновение отиде при Мутаз Еса Баршим и Джанмарко Тамбери, които си поделиха олимпийското злато на скок височина в Токио.

Награда за федерация на годината бе дадена на Коста Рика – страна в която се развива активно програната Детска атлетика и се провеждата квалитетни международни състезания през последните години.

Световната атлетика посочи за „Изгряващи звезди“ на 2021-а г. американците Ирийон Найтън и Атинг Му.

Олимпийските шампиони Карстен Вархолм (Норвегия) и Илейн Томпсън-Хера (Ямайка) бяха обявени за Атлет и Атлетка на света за 2021-а година.

Share Button