От новия брой: Ламонт Марсел Джейкъбс – наследникът на Болт

Новият брой на списание „Атлетика“ ни връща към олимпийските игри в Токио през лятото. Една от най-големите изненади в Токио бе олимпийската титла на италианеца Ламонт Марсел Джейкъбс.

Какво пише в новия брой на списание „Атлетика“ за него?

Ламонт Марсел Джейсъбс е европейски шампион на 60 метра в зала от Торун 2021 г. и наследник на Юсейн Болт на олимпийския трон в спринта на 100 м, както и олимпийски първенец на 4 по 100 м. Историята на 27-годишния спринтьор е толкова интересна, че си заслужава да бъде пресъздадена във филм.

Родителите на Ламонт Марсел Джейкъбс се срещат, когато баща му Марсел Джейкъбс, войник в американската армия, служи в базата във Виченца. Първоначално те се преместват да живеят в Ел Пасо, където е родена бъдещата голяма звезда. По всичко личи, че малкото момче ще отрасне в САЩ, но животът му се преобръща изцяло.

Срещнах бащата на Марсел във Виченца, той беше войник от американската армия. Аз бях на 16, той на 18. Оженихме се и се преместихме в Тексас“, разказва майката.

Баща му е изпратен да служи в Южна Корея. Вместо да се премести за пореден път на непозната територия, родителите се разделят и майката Вивиана Масини решава да отведе сина си в малкия град Десенцано дел Гарда в северна Италия.

Джейкъбс разказва по-късно, че е загубил контакт с баща си след случилото се. 51-годишният татко днес живее в Тайлър, Тексас.

Талантът на олимпийския шампион си проличава рано. Още на 10 години момчето се запознава със спринтовите дисциплини, но не е пленен от тях. Избира скока на дължина, смятайки, че там ще има по-голям успех.

През 2016 година той постига 8.48 м в скока на дължина на националния шампионат на Италия за младежи под 23 години. Постижението обаче не влиза в официалните регистри, тъй като е постигнато при попътен вятър от 2.8 м/сек. Същата година Джейкъбс пропуска Олимпийските игри в Рио де Жанейро заради контузия.

След две години извън строя през 2019 г. Джейкъбс решава да съсредоточи усилията си върху спринта. И още през юли резултатът е налице – личен рекорд на 100 м от 10.03 сек, което го прави третия най-бърз италианец в историята.

2021 г. е шеметна за Джейкъбс. През март той печели европейската титла на 60 м в Торун с нов рекорд на Италия от 6.47 сек. Още през май силните му изяви продължават и той постига национален рекорд на 100 м – в италианския град Савона Джейкъбс спира хронометрите на 9.95 сек.

Представянето му на Олимпийските игри също е впечатляващо. Още в серите той печели своята с 9.94 сек, подобрявайки собствения си национален рекорд. В полуфиналите скоростта вече е доста по-висока и Джейкъбс постига нов европейски рекорд от 9.84 сек. Той става и първият италианец в историята с олимпийски финал на 100 м. Във финала европейският шампион на 60 м в зала от зимата е още по-убедителен – олимпийско злато с втори рекорд на Европа (9.80 сек). Той не само е първият италианец с олимпийска титла на 100 м в историята, но и първият европеец с триумф в спринта на форум под петте преплетени кръга след Линфорд Кристи през 1992 г.

Сензационният триумф на Италия в спринта се допълни и със златните медали на 4 по 100 м при мъжете. Джейкъбс, Лоренцо Пата, Фаусто Десалу и Филипо Торту спечелиха златните медали с нов национален рекорд от 37.50 сек.

Малко разочароващо Джейкъбс взе решение да приключи сезона след Олимпиадата и се отдаде на почивка със семейството си. Ексцентричният атлет, чието тяло е покрито с множество татуировки, прекара част от отпуската си не с кого да е, а с футболната легенда Франческо Тоти и неговата половинка.

Жената до Джейкъбс е не по-малко атрактивна от него – Николе Даза е модно момиче, а нейното тяло също е украсено с татуировки. Двамата имат и две деца. Спринтьорът също се увлича по модата и не е изключено съвсем скоро да го видим като участник на някое модно ревю.

 Рая Иванова за списание „Атлетика“ брой 124

Share Button