От новия брой: Диетите на олимпийските шампиони

Големите атлети от Токио 2020 се хранят здравословно, но и те са хора…

Знаете ли какво е общото между най-добрите спортисти по света? Диетата. Всеки един от тях спазва определен режим на хранене, който му носи успех.

Има ли обаче вълшебна рецепта, която да се следва от всички?

Не. Всичко е индивидуално, но има определени насоки, които трябва да се следват, и определени червени линии, които не трябва да се пресичат.

Например при бегачите на дълги разстояния. Макар че има някои различия, те се хранят по подобен начин – с преобладаващо въглехидратна, бедна на мазнини храна. Тази диета еволюира през годините, но принципът е същият – насищане на мускулните депа с гликоген, който да осигурява енергия.

Спортистите са обръщали специално внимание на храненето още от древността. Например спартанецът Хармис става победител в бегови дисциплини на античните олимпийски игри през 668 г. пр. н. е. В основата на неговата диета са били сушени смокини. А през XIX век много атлети са наблягали на месото, щедро запивано с бира.

Как изглеждат диетите на днешните олимпийски шампиони? Трудно е да разкажем за всички големи атлети от възстановяването на олимпийските игри през 1896 г. до сега. Затова ще се спрем на режима на хранене и живот на някои от шампионите на отминалите това лято Игри в Токио 2020.

Нека започнем с голямата Илейн Томпсън – Хера. Към двете си титли от Рио 2016 в Токио това лято тя прибави още три: на 100 и 200 м и с щафетата 4х100 м. Ямайката не се притеснява да сподели хранителния си режим, но предупреждава, че това не е всеки ден, че храните варират, но принципът е същият. Ето и примерното й меню:

закуска – половин литър мляко, бобови растения, постно месо, пълнозърнест хляб и ядки; закуска непосредствено преди тренировка – чаша вода, мюсли десертче, плод;

по време на тренировката – по една чаша вода на всеки 20 мин, по една чаша електролитна напитка на 1 час тренировка;

непосредствено след тренировка – плод, кисело мляко, мюсли десертче, геврек с фъстъчено масло или вместо това –  протеиново-въглехидратен десерт;

основно ядене – постно месо или печена риба, зеленчуци и пълнозърнести макарони, ориз или хляб;

 вечерна закуска – плодове със сирене или шоколадово мляко.

Илейн Томпсън се придържа към карибските рецепти за приготвяне на храната. Тя включва в менюто си често печено пиле, грах, ямайски картоф ям, прясно изцеден сок от ананас, горски плодове и цитруси. Разбира се, спринтьорите се нуждаят от много по-малко количество въглехидрати по сравнение с бегачите на дълги разстояния. Но въпреки това състезателят трябва да има енергия и тя идва от пълнозърнести продукти, плодове, зеленчуци и подсладени кисели млека. За да се поддържат мускулите си Илейн Томпсън разчита на умерено количество протеин от постно месо, леща, яйца, нискомаслени млечни храни и тофу (соево сирене).

Диетите на още олимпийски шампиони може да намерите в новия брой на списание „Атлетика“

Share Button