От новия брой: Карстен Вархолм – чудото от 5-хилядното рибарско градче Улстайнвик

Новият брой на списание „Атлетика“ ни връща към олимпийските игри в Токио през лятото, едно от лицата на корицата е Карстен Вархолм. Норвежецът постави фантастичен световен рекорд на 400 м с препятствия, за да спечели олимпийската титла в Япония.

Карстен Вархолм е само на 25 години, а вече може да се похвали с всички възможни титли в своята кариера. Норвежецът е абсолютният доминант на 400 метра с препятствия. Той е олимпийски шампион, двукратен световен златен медалист и европейски първенец в тази дисциплина, както и европейски в зала на 400 метра. От това лято вече държи и световния рекорд на 400 метра с препяствия с невероятните 45.94 секунди – постижение, което спокойно може да си съперничи с резултатите в гладкото бягане на една обиколка.

Какъв беше пътят на Карстен Вархолм до всички тези успехи? 

Роден преди 25 години в едва 5-хилядното рибарско градче в Норвегия Улстайнвик. В началото на своята кариера Вархолм специализира в многобоя, като може би именно в тези първи атлетически стъпки се крие неговата невероятна устойчивост, която демонстрира на пистата в една от най-тежките дисциплини в атлетиката – бягането на 400 метра с препятствия.

През март 2013 г. Вархолм печели осем златни медала на шампионата на Норвегия за юноши в зала. През юни същата година участва на Bislett Games в бягането на 200 м, където завършва седми в своята серия с 22.25 сек. Юсейн Болт печели това състезание от друга серия с 19.79 сек. През юли 2013 г. става шампион в осмобоя на Световното първенство за кадети, като постига личен рекорд от 6451 точки.

Силните му изяви продължават и през 2014 г. Тогава той се състезава в десетобоя, скока на дължина, препятствията и гладкото бягане на 400 м. През юни същата година поставя нов рекорд на Норвегия за юноши на 400 м – 46.31 сек. Юли същата година прави впечатляващо участие на Европейското за юноши и девойки в Ескилстуна. Там той печели сребърни медали на 400 м и в десетобоя.

2016 г. е годината, когато Вархолм вече започва да се представя добре и на големите състезания при мъжете. Той участва на Европейското първенство в Амстердам, където в полуфиналите подобрява рекорда на Норвегия на 400 метра с препяствия с 48.84 сек. На финала той завършва шести с 49.82 сек. През август същата година е полуфиналист и на Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

През 2017 г. звездата на Вархолм изгрява много ярко на голямата атлетическа сцена, като този път вече успехите му са при мъжете. Норвежецът става шампион на Стария континент за младежи под 23 години в бягането на 400 м/пр, печели сребърен медал на този форум и на 400 м. Само две седмици след този свой успех Вархолм се пребори за световното злато на 400 м/пр в Лондон с 48.35 сек. Две седмици по-късно на Диамантената лига в Цюрих рекордът на Норвегия е подобрен от Вархолм отново – този път с 48.22 сек.

2018 г. е поредната успешна година в кариерата на норвежеца. Печели титлата на Европейското първенство в Берлин с 47.64 сек – нов национален рекорд и нов европейски рекорд за младежи под 23 години.

Карстен Вархолм и треньора му Лейф Олаф Алнес

Вархолм е на гребена на вълната и през 2019 г. Зимата става шампион на 400 м на Европейското в зала в Глазгоу, изравнявайки рекорда на Европа под покрив от 45.05 секунди, поставен от Томас Шьонлебе през 1988 г. На Диамантената лига в Осло подобрява и европейския рекорд на 400 м/пр с 47.33 сек. Следва нова корекция на това постижение в Лондон – 47.12 сек. По-късно през сезона в Цюрих за първи път слиза под 47 секунди – 46.92 сек. Така той става третият мъж в историята в дисциплината с бягане под 47 секунди. Американецът Рай Бенджамин е четвъртият с 46.98 сек. Битката между двамата на Световното в Доха се чака голям интерес. Там Вархолм защитава световната си титла с 47.42 сек.

През пандемичната 2020 г. норвежецът отново прави няколко отличния бягания, но поантата* в неговата кариера до момента е отиващата си 2021 г. В началото на юли в Осло Вархолм подобри дългогодишния световен рекорд на Кевин Йънг, след като премина 400 м/пр за 46.70 сек. Олимпийските игри в Токио се чакаха с голям интерес, тъй като съперничеството между Вархолм и Беджамин предвещаваше нови извънземни резултати.

Карстен бе избран за Атлет на Европа за 2021-а година, а наградата му бе връчена от Добромир Карамаринов – президент на Европейската атлетика и национален състезател в дисциплината 400 м с препятствия

И финалът в японската столица определено се превърна в едно от най-зрелищните изпълнения в олимпийската атлетическа програма. Вархолм спечели титлата с умопомрачителните 45.94 сек, а Бенджамин остана втори с 46.17 сек, като и двамата бягаха под стария световен рекорд на норвежеца. Бразилецът Алисон дос Сантос заслужи бронза с нов рекорд на Южна Америка от 46.72 сек. И тримата медалисти бягаха под олимпийския рекорд на Кевин Йънг от Барселона 1992 – 46.78 секунди. 

След като вече постигна всичко възможно в своята дисциплина в атлетиката, Вархолм заяви, че има нужда от промяна, за да намери стимул. А това определено е предпоставка да го видим в по-нетрадиционни за него дисциплини, като едно е сигурно – шоуто с него винаги е гарантирано.

*поанта – същина, смисъл

Рая Иванова

Новият брой на списание „Атлетика“ предлага и плакат на Карстен Вархолм!

Share Button