Почина Динко Ганчев – Бат Динко

Днес (30 октомври) българската атлетиката загуби един от най-колоритните си треньори – Динко Ганчев.

Бат Динко, както го познаваха всички атлетически хора, си отиде, докато работи до последния си дъх за любимия спорт. Само преди седмица на 23 октомври Ганчев бе на националния шампионат по крос кънтри в Пирдоп.

Тази сутрин неговата възпитаничка Симона Гочева спечели първото място в шосейния пробег „Диана“ в Ямбол при момичетата под 16 години. 83-годишният Ганчев, който остава в дома си в Нова Загора поради леко неразположение, дава настаставления на Гочева по телефона. Няколко часа по-късно в ранните следобедни часове той е намерен безжизнен.

Роден на 30 август 1938-а година в Нова Загора Ганчев се отдава на атлетиката и по специално бяганията, и практикува треньорската професия повече от 50 години.

Той е бил треньор в Бургас, Варна, София и родната Нова Загора като работи с едни от най-силните български бегачи на всички времена –  Петко Георгиев, Диньо Динев, Бинко Колев, братята Христо и Петков Стефанови, Станимир Ненов, бишият министър на младежта и спорта Красен Кралев и още много таланти.

Бат Динко с братя Стефанови на 80-годишнината си през 2018-а

Атлетиката бе неговото семейство и той често събираше бегачи от няколко поколения на паметни сбирки в района на Нова Загора.

Екипът на списание „Атлетика“ и Atletikabg.com изказват съболезнования на близките и приятелите на Динко Ганчев!

Share Button