Звездата на еквадорската атлетика Алекс Киньонес бе убит

Дни след като светът на атлетиката бе разтърсен от убийството на една от най-силните кенийски атлетки Агнес Тироп, трагедия сполетя и бронзовият медалист Алекс Киньонес, който бе намерен на улицата прострелян и безжизнен в крайбрейжния град Гуадалкивир, Еквадор на 22 октомври (петък).

Киньонес бе най-бързият еквадорец и една от спортни звезди на южноамериканската държава. 32-годишният Алекс зае седмо място на 200 м на олимпийските игри в Лондон 2012 във финал с великия Юсейн Болт.

На последното световно първенство в Доха 2019 той бе бронзов медалист на 200 м, което бе най-големият му успех в кариерата, а след това се превърна в една от най-популярните личности в родината си.

Съболезнования към семейството изказаха властите в Еквадор и много от колегите на атлета, а футболният клуб „Барселона“ също почете паметта му с едноминутно мълчание, тъй като той беше член на техния атлетически отбор.

Киньонес държи националните рекорди на 60 м в зала – 6.66, 100 м – 10.09, 200 м – 19.87 и 400 м – 46.28.

Еквадорецът имаше и квота за игрите в Токио, но не бе допуснат от Световната атлетика, тъй като пропусна няколко извънсъстезателни допинг теста.

Алекс Киньонес бе погребан в родния си град Есмералдас, а на погребението му имаше протести против престъпността в страна, както пише dir.bg

Според някои версии Алекс е бил убит от тийнеджъри, които са опитали да го оберат. В последните месеци насилието в Еквадор нараства, а това е свързано с влиянието на мексиканските престъпни картели, които се занимават с трафика на наркотици. От януари до октомври в страната са регистрирани 1900 убийства (за сравнение в същия период през 2020 те са били 1400).

След убийството на Киньонес президентът на страната Гилермо Ласо обеща възмездие за извършителите на деянието.

Share Button