Run Bulgaria: 52-и шосеен пробег „Колю Фичето“ и Дряново рън

Традиционният шосеен пробег „Колю Фичето“ ще се проведе на 15 октомври 2021 (петък), а в неговия формат е включен и старт от веригата „Рън България“ с дължина 13 км.

Организаторите дадоха пресконференция в ритуалната зала на община Дряново на 12 октомври и разкрира подробности за състезанието.

На преконференцията присъстваха кемтът на община Дряново Трифон Панчев, най-добрата атлетка на Дряново – Маринела Нинева – балканска шампионка на планинско бягане, полумаратон и маратон, основателят и организатор на шосеен пробег „Колю Фичето“ и треньор в атлетически клуб „Локомотив“ – Дряново – Иван Михайлов, Диян Драшков – спортен директор на БФЛА и Антон Бонов от БФЛА (координатор на веригата „Рън България“)

  • Кметът Трифон Панчев сподели, че е много радостен за възможността Дряново да бъде домакин на толкова важно събитие от календара на Българската федерация по лека атлетика, въпреки че заради епидемичната обстановка то няма да се проведе в мащаба, в който е планирано и ще бъде без публика. Все пак ще бъде поставено едно добро начало и ежегодният лекоатлетически пробег „Колю Фичето“ през годините ще бъде надграден по начин, който да привлича стотици участници и гости в Дряново, като по този начин спомогне за развитието на спорта и туризма в общината.
  • Антон Бонов от БФЛА разясни програмата за пробег „Колю Фичето“, „Дряново рън“, финалът на „А1 атлетика за младежи“, който също ще бъде в Дряново, и инициативата „Детска атлетика“, която цели да привлече интереса на децата към този спорт. Бонов припомни, че малки атлети от Дряново участват в програмата „Да открием 200 таланта за атлетиката в България“, а успехите на Маринела Нинева са чудесен стимул за подрастващите атлети от града.
Маринела Нинева
  • Маринела Нинева, която радва дряновци с редица успехи през последните години и преди няколко дни беше удостоена със званието „Заслужил гражданин на Дряново“, сподели, че 25 клуба от страната са се записали за участие в „Колю Фичето“ и се очакват около 200 състезатели във всички стартове от атлетическия петък в града. Тя е активен участник в кампанията „Детска атлетика“ и на драго сърце работи с най-малките ученици, за да ги насърчи да спортуват.
Кметът на община Дряново – Трифон Панчев (вляво) и
организационния комитет на „Колю Фичето“ и „Дряново рън“
  • Иван Михайлов, един от основателите на пробег „Колю Фичето“, изказа своето вълнение да организира за 52-и път това състезание и благодари за подкрепата на Община Дряново, БФЛА и всички партньори, които правят възможно осъществяването на тазгодишното издание. Той изрази надежда през 2022 г. всичко да бъде нормално и да има и силно международно участие.
  • Диян Драшков сподели, че за втора поредна година националите по лека атлетика са на подготвителен лагер в Дряново и благодари за отличните условия. Той допълни, че благодарение на Иван Михайлов пробег „Колю Фичето“ не само оцелява вече над 50 години, но всяка година се надгражда и подобрява качеството на състезанието и това прави стартовете все по-атрактивни.

Във връзка с действащите противоепидемични мерки, събитието ще се проведе без публика и достъп до спортен комплекс „Локомотив“ ще имат единствено състезателите и служебни лица.

Повече подробности вижте тук

Share Button