От новия брой: Райън Краузър – гигантът с каубойската шапка

Новият брой на списание „Атлетика“ ще бъде наличен във втората половина на октомври и е посветен на летния атлетически сезон и олимпийските игри в Токио.

Двукратният олимпийски шампион в тласкането на гюле и световен рекордьор в зала и на открито Райън Краузър е роден на 18 декември 1992 година в Портланд.

Увлечението на 201-сантиметровия исполин (145 кг) по атлетиката е заради неговия вече покоен дядо Лари, но цялото семейство на Краузър се занимава с атлетика. Дядо му Лари е хвърлял копие в колежа, а баща му Мич е участвал на Олимпийските игри през 1984 г. в мятането на диск. Чичо му Брайън пък има две олимпийски участия – през 1988 и 1992 г., като и на двата форума се конкурира в хвърлянето на копие. Другият чичо на Райън – Дийн, както и двамата му братовчеви Сам и Хайли, също се занимават с атлетика, но нямат кой знае какви резултати.

Връзката между дядо Лари и Райън Краузър е изключително силна. Именно той е и първият треньор на вече световния рекордьор в тласкането на гюле в зала и на открито. Първите си стъпки в техниката Райън получава от дядо си в двора на неговата къща.

Краузър постига първите си големи успехи на юношеско ниво. През 2009 г. става световен шампион за кадети в тласкането на гюле и печели сребърен медал на същия форум в мятането на диск.

Първият голям триумф на Краузър при мъжете е на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г., когато печели златото с нов олимпийски рекорд от 22.52 м. През 2019 г. пък е сребърен медалист на планетарния форум в Доха. Там той е победен от своя сънародник Джо Ковач в невероятно оспорвана битка.

2021 година може да се нарече диамант в коронота на Краузър. Тя започна ударно за исполина от Портланд, като още през януари той изпрати гюлето на 22.82 метра във Файетвил и така подобри с 16 сантиметра световния рекорд в зала на своя сънародник Ранди Барнс, поставен през далечната 1989 г. Лятото също беше шеметно за Краузър, който беше абсолютният доминатор в сектора. Почитателите на атлетиката бяха вперили поглед в него в очакване на световен рекорд и на открито. И логичното се случи – на американския шампионат на САЩ в Юждийн през юни Краузър спечели титлата с нов световен рекорд – 23.37 м. Постижението му е с 25 см повече от стария върхов резултат на сънародника му Ранди Барнс от 1990 г.

Краузър затвърди отличната си форма и по-нататък през сезона и беше сочен като абсолютен фаворит за олимпийската титла в Токио въпреки силните резултати на неговите съперници в сектора. В японската столица 28-годишният американец отново демонстрира много висока класа и си осигури второ олимпийско злато с 23.30 м, нов олимпийски рекорд и второ най-добро постижение в историята на дисциплината след собствения му световен рекорд.

Райън отпразнува олимпийската си титла по специален начин – с каубойска шапка и бележка в ръка. Той описва дядо си като неговия най-голям фен. Седмица преди Олимпиадата обаче дядо му губи битката с рака и така не успява да види второто злато на своя внук от форум под петте преплетени кръга.

Райън обаче го почете и на Олимпийския стадион в Токио. По време на телевизионното предаване той извади бележка с надпис “Дядо, ние го направихме, олимпийски шампион за 2020!“

Преди да почине дядото на Райън губи слуха си и семейството му комуникира с него чрез бележки.

Ако ме беше видял дядо, щеше да ми каже да спра и да се насладя на момента“ – отговоря Райън Краузър на въпроса, какво щеше да каже дядо му в този момент. – “Така ми казваше винаги преди. Знам, че щеше да се гордее с мен, ако беше тук и се чувствам, че все едно ме гледа отнякъде. Това е много специален ден за мен.

След емоционалната Олимпиада Краузър постигна още една голяма победа – спечели поредния си диамантен трофей. И със сигурност тези успехи няма да са последни за него. А защо пък и да не го видим успоредно и в сектора за мятане на диск в следващите години…

Рая Иванова

Share Button