Кенийци с първи триумф на маратона в Бостън

Кенийците Бенсън Кипруто и Даяна Кипйогей станаха победители на Маратона на Бостън за 2021 година.

Представителите на африканската страна доминираха в 125-ия маратон на американския град, който е най-старото състезание в тази дисциплина в света.

Кипруто се откъсна от групата в последните по-малко от 10 км, натрупвайки преднина от 41 секунди. Така той взе победата при мъжете за 2:09:51 ч. 30-годишният кениец продължава силната си на състезания година, тъй като на 30 май спечели и маратона в Прага.

Етиопците Леми Берхану и Джемал Имер се бориха за разпределянето на останалите места на подиума. Берхану, бивш шампион на Бостънския маратон, завърши на второ място с 2:10:37, а Имер стана трети с 2:10:38 ч.

При дамите групата остана сравнително голяма в първите 25 километра, преди Кипйогей да атакува успешно. Кенийката, която през 2020 г. стана победителка на маратона в Истанбул, поведе с 10 секунди, но бързо беше настигната от Нетсанет Гудета от Етиопия.

Все пак Кипйогей отговори на предизвикателството, побеждавайки четири предишни шампионки от Бостънския маратон. Тя спечели с резултат от 2:24:45 часа.

Предишната шампионка кенийката Една Киплагат зае второто място с 2:25:09 ч, което е десетият завършен на подиума маратон за световна майсторка в нейната легендарна кариера.

Мери Нгуги, също от Кения, допълни челната тройка с време от 2:25:20 ч.

И за двамата шампиони това е първа победа в този маратон.

Share Button