От новия брой: Дамиен Уорнър – десетобоецът, чиято златна звезда изгря на 31

Новият брой на списание „Атлетика“ ще бъде наличен във втората половина на октомври и е посветен на летния атлетически сезон и олимпийските игри в Токио.

Много от героите на игрите ще бъдат представени в „Атлетика“, а днес ще припомним биографията на Дамиен Уорнър – олимпийският шампион на десетобой.

Уорнър е в атлетическите среди отдавна и винаги на много високо ниво, но далеч от златото. Канадецът доживя своя златен миг и на 31 години постигна най-големия успех в своята кариера – олимпийска титла и преминаване на митичната граница от 9000 точки в десетобоя.

Като дете Уорнър се увлича по футбола и баскетбола. Неоспоримият талант, който той притежава, му позволява много лесно да превключи на вълна лека атлетика. През 2010 г., когато той е на 20, печели сребърен медал на канадския национален шампионат в десетобоя със сбор от 7449 точки. След това продължава много успешно в може би най-тежката дисциплина в атлетиката и печели националните титли през следващите две години. Резултатът му от 8107 точки през 2012 г. е малко под олимпийския норматив “А” за Лондон (8200), но той попада в отбора на Канада за този форум. В Лондон той се представя блестящо и завършва пети с 8442 точки, като подобрява собственото си върхово постижение с 335 точки!

Още през 2013 г. той печели и първия си голям медал – бронз на Световното в Москва. През 2014 г. е шампион на Игрите на Британската общност. 2015 г. в Пекин световният бронз вече става сребро.

Рио де Жанейро 2016 – след убедителните си и постоянни изяви през последните няколко години, логично е сочен като един от претендентите за медал и на Олимпийските игри в Бразилия. Но там го очакват сериозни конкуренти като тогавашния световен рекордьор Ащън Ийтън. Американецът печели титлата, среброто е за французина Кевин Майер, а Уорнър отново е на бронзова позиция на голям форум. Той става вторият канадец в историята с олимпийски медал в десетобоя след Дейв Стийн в Сеул 1988.

2018 г. отново е успешна за канадеца. През зимата той печели сребро в седмобоя на Световното в зала в Бирмингам, а през лятото защитава титлата си от преди четири години на Игрите на Британската общност.

Пътят на Уорнър през 2019 г. отново е осеян с бронз –  този път на Световното в Доха. Защитаващият титлата си Кевин Майер се оттегля в средата на състезанието заради контузия и Уорнър има шанс да се бори за титлата. Надпреварата обаче поема в друга посока и златото е за германеца Никлас Каул, среброто за естонеца Майсел Уибо и бронзът за канадеца.

2020 г. е трудна и за Уорнър, който търси различни варианти, за да продължи да тренира сравнително нормално в условията на пандемия. Явно се е справил добре, защото през 2021 г. на специалния престижен  турнир за многобой в Гьоцис печели със сбор от 8995 точки. Той става и първият мъж в историята с шест титли в тази изключително престижна надпревара. По време на състезанието се отличава с 8.28 м в скока на дължина.

Уорнър започва участието си в десетобоя на Олимпийските игри в Токио отлично, а съперничеството му със световния рекордьор Кевин Майер е предпоставка за отлични резултати. На 100 м канадецът повтаря световния си рекорд на 100 м в рамките на десетобой с 10.12 сек, поставяйки и олимпийски рекорд. В скока на дължина отново е близо до върховия си резултат – 8.24 м, втори олимпийски рекорд. Следват 14.80 м в тласкането на гюле и 2.02 м в скока на височина. На 400 м Уорнър е трети с личен рекорд за сезона от 47.48 сек. Преди него са австралиецът Ашли Малоуни и сънародникът му Пиерс Лепаж. Първият ден завършва с водачество на Уорнър с 4722 точки, 81 пред Малоуни.

Вторият ден на Игрите в Токио започва за Уорнър с 13.46 сек на 110 м/пр. Следва рекорд на диск с 48.67 м. В овчарския скок той изравнява най-доброто си постижение от 4.90 м, но тук Майер постига 5.20 м. На копие Уорнър е с 63.44 м, а Майер отново доминира със 73.09 м. Всичко ще се решава в бягането на 1500 м. Там Уорнър завършва пети и печели златния медал в десетобоя, като става четвъртият десетобоец в историята с резултат над 9000 точки – 9018 т. Това е също и нов олимпийски рекорд.

Личният живот на Уорнър отново е преплетен с атлетиката. Партньор в живота му е канадската състезателка в седмобоя Джен Котън, като двамата имат и син на име Тио.

Рая Иванова

Share Button