Елитни атлети ще бягат на Софийския маратон

Наши и чужди звезди в маратонските бягания ще видим по столичните улици по време на 38-то издание на Wizz Air София Маратон 2021, който ще се проведе на 10 октомври, неделя.

Стартът е от 9:30 часа на площад „Батенберг“ пред Националната художествена галерия. Състезанието ще се проведе по трасето, по което се провежда от 2019 година насам.

Това стана ясно по време на техническата конференция, която се състоя днес.

Дългогодишният организатор на събитието Анатоли Илиев, зам.-председател на „София – европейска столица на спорта“ и член на Управителния борд на ACES Europe, разказа, че и тази година, въпреки сложната здравна обстановка, маратонът ще се проведе, като желаещите ще могат да изберат между 10 км, 21 км и класическите 42 км 195 м. Няма да има само масов старт на 3 км.

Спортният директор на маратона Даниел Дуков обясни, че ще има сериозно международно участие, въпреки ограниченията, наложени от някои държави по отношение на достъпа до България. Поне 8 елитни маратонци ще бягат при мъжете, като тук са Дънкан Коеч от Кения и Жан Симукека от Бурунди, и двамата с лични резултати 2:10 ч. Толкова се очаква да се включат и при жените, като тук основната фаворитка тук е кенийката Наом Джабет, спечелила маратоните във Варна и Стара Загора тази година, както и миналогодишния джакпот от 20 000 лева.

Общият награден фонд е 80 000 лева, победителите в класическата дистанция ще вземат по 6000 лв., като наградите ще бъдат до 10-о място. Премии ще получат и първите трима в отделните възрастови групи, както и на 10 км и 21 км. Състезанието е и държавно първенство по маратон, като най-бързите българи също ще получат финансови премии.

Спортният директор на БФЛА Диян Драшков каза, че се очаква почти всички от най-добрите български състезатели в дългите бягания да застанат на старт в надпреварата.

Софийският маратон ще бъде излъчван директно по БНТ 3.

Състезанието ще се проведе при строго спазване на всички противоепидемични мерки. Предвидена е специална арка за дезинфекция, а на старт-финала ще има дори ваксинационен пункт.

Всеки стартирал ще получи тениска „ASICS“ с емблемата на маратона, както и раничка, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени и с паметен медал като спомен от участието в събитието. По традиция от последните години на него е изобразена емблематична софийска сграда – тази година това ще бъде Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

За трета поредна година Wizz Air София маратон е с „Бронзов етикет“ по класификацията на Световната атлетика, като е включен в нейния календар, както и в календара на AIMS – Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2021 г. Проявата е отличена с 5 звезди за качество на надпреварата от престижната „Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е включен и в програмата на Wanda Age Group World Ranking („Ванда Световна класация за възрастови групи“) като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани, както и в календара на БФЛА като Национален шампионат по маратон за мъже и жени.

Share Button