Етиопците Адола и Гебресласи спечелиха Берлинския маратон

Етиопски победи на Берлинския маратон. Гуай Адола при мъжете и Готитом Гебресласи при жените триумфираха в 47-то издание на състезанието.

В горещия неделен септемврийски ден станахме свидетели на още по-гореща битка по бързото трасе, както и на изненадващи победители и при мъжете, и при жените.

Гуай Адола поднесе неприятна изненада на трикратния олимпийски шампион Кенениса Бекеле, като го победи насред германската столица с време 2:05:45 ч. Това бе прекрасно завръщане за 30-годишния Адола, който бе втори тук през 2017 година, като тогава в дебюта си на маратонската дистанция отстъпи единствено на легендата Елиуд Кипчоге.

Оттогава досега Гуай Адола има четири успешни маратона, но със сигурност ще помни датата 26 септември 2021 година, когато записа престижната си победа на надпреварата в Берлин.

Кенениса Бекеле не криеше амбициите си да триумфира в германската столица с нов световен рекорд. Все пак той е човекът, бягал през 2019 година именно тук, в Берлин, само с 2 секунди по-бавно от световния рекорд на Елиуд Кипчоге. Личното на Бекеле е 2:01:41 мин.

И той имаше всички предпоставки да се надява това да се случи. Още повече, че водещата група мина половината дистанция за 60:48 мин, което бе под графика за рекорда. Това бе и най-бързото минаване на половината дистанция по време на маратон в историята. Бекеле бягаше близо зад групата на 11 секунди. След това темпото падна, Бекеле настигна лидерите и самият в един момент, заедно с Гуай Адола, поведе състезанието. Адола обаче предприе мощна атака 7 километра преди финала, на която Кенениса не можа да намери отговор. Впоследствие той бе изпреварен и от кениеца Бетвел Йегон, завършил втори с личен резултат – 2:06:14 ч. В крайна сметка Бекеле трябваше да се задоволи с третото място с резултат 2:06:47 ч.

Изненади имаше в бягането при жените, където в своя дебют на маратонската дистанция етиопката Готитом Гебресласи постигна победа с отличното време 2:20:09 ч. Нейната сънародничка Хивот Гебрекидан водеше през по-голямата част от дистанцията, но на 30-ия километър бе изпреварена от Гебресласи, която взе лидерството, за да не го изпусне до победния край. За Гебрекидан остана второто място с 2:21:23 ч. За да стане подиумът съвсем етиопски, Хелен Тола, която има второ място на Токийския маратон през 2019 година, тук стигна до третото място с 2:23:05 ч.

Share Button